Her insanda bulunan benler cilt üzerinde oluşan siyah noktalardır.
Bu noktalar zamanla büyüyebilir ve renk değiştirebilir. Bazı benler cilt kanserinin habercisidir. Kanserli benler nasıl anlaşılır yazımıza bakalım.
Benler hemen hemen bütün kadınlarda var olan bir durumdur. Öyle ki kadınlar benleri zaman zaman kendilerini çekici göstermek için bile kullanmışlardır. Fakat her ben sanıldığı gibi masum değildir. Kadınların bu konuda bilinçli olması ve gerekli takibi yaması gerekir. Gelin bu konuda bilmemiz gerekenler neler, birlikte göz atalım.
Benler dermatolojinin çok özel alanlarından bir tanesidir. Tabi ki bazı benlerin kanserleşme riskleri olduğundan dolayı önem aktive etmektedir. Bu nedenle düzenli ben takibi ile erken kanser taraması yapılabilmektedir. Benleri kabaca ikiye ayırmak gerekirse bunlar, doğumsal benler ve edimsel benlerdir.
Doğumsal benler genellikle doğumla birlikte var olan veya ilk 2 yaş içerisinde ortaya çıkan benlerdir. Edimsel benler ise kişinin yaşı ilerledikçe çevresel nedenlerden ötürü edindiği benlerdir. Beyaz ırkta hemen hemen herkeste çeşitli sayıda ben vardır. Edimsel benler özellikle 20 – 30 yaş arası maksimum sayılarına ulaşırlar. Daha sonra ise benler de azalma görülebilir.
Bunların içerisinde özel aktive eden benler vardır ki bunlara displastik neus sendromu denilmektedir. Tabi ki benlerin renkleri de çok önemlidir. Çok çeşitli ben renkleri mevcuttur. Bu yüzden koyu ve siyah benler tehlikesizdir. Ama açık renkli ve benin üzerinde kıl çıkıyorsa bu benlerin hasta tarafından dikkatli bir şekilde takibi yapılmalıdır.
Bu benler ileride kişini başına büyük sorunlar açabilir. Bu tip benlerin takibi sırasında büyüme ve renk değişimleri gibi durumlar söz konusu olursa, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bu benler cilt kanserine neden olabilir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi bu kanser türünde de erken teşhis çok önemlidir.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler:
ben
kanser
dermatalog