MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

19 Mart 2024 Salı 10:37
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA EKONOMİ SEKTÖREL Reklam için SMS gibi arama da yasak

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

AKILLANMIYORLAR!

Reklam için SMS gibi arama da yasak

Reklam SMS’lerinin yasaklanmasının ardından tüketici bu kez sesli aramalar yoluyla rahatsız ediliyor.
31 Temmuz 2015 Cuma 10:31

Bakanlık yetkilileri, telefon ve e-mail yanında, çağrı merkezi, faks, otomatik arama makinesi gibi yöntemlerle gelen iletilerin de yasak olduğunu aktardı

Reklam SMS’lerinin yasaklanmasının ardından tüketici bu kez sesli aramalar yoluyla rahatsız ediliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sesli aramaların da SMS gibi yasak olduğunu hatırlattı.

Bakanlığın 3 hafta önce kurduğu Reklam iletisi şikâyet sistemine bugüne kadar 587 sesli arama şikâyeti geldiği bildirildi.

Bakanlık yetkilileri, Elektronik Ticaret Kanunu kapsamında, telefon ve e-mail yanında, çağrı merkezi, faks, otomatik arama makinesi gibi yöntemlerle gelen iletilerin de yasak olduğunu aktardı.

Yetkililer, "Kanun, her türlü elektronik ortamda gerçekleştirilen iletileri kapsıyor” dedi.

SMS BİTTİ YENİ TAKTİK SESLİ TACİZ

Kanunlardaki boşluklardan faydalanan firmalar mesaj yerine cep telefonundan arayarak reklam yapmaya başladı. Bunun nedeni ise kanunda yer alan 'sesli mesaj' tanımının neleri kapsadığının net olmayışı.

Cep telefonlarına gönderilen mesajlara kısıtlama getiren düzenleme, yürürlüğe girmesine rağmen Reklam içerikli mesaj ve aramaların önü arkası kesilmiyor. Şikayet korkusuyla mesaj oranını azaltan firmalar bu kez telefona sarıldı.

Tüketici adaylarını cep telefonundan arayarak reklam yapmayı sürdüren firmaların 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'daki boşluklardan faydalandığını belirten Avukat Cevaz Kazma, “Biz bu kanun çıkmadan önce, kapsamının mesajlarla sınırlandırılmaması gerektiğini, arayarak reklam yapmanın da yasaklanması gerektiğine dikkat çekmiştik. bugün gerek reklam yapan firmalar gerekse GSM operatörleri bu boşluktan faydalanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

CANLI ARAMALARI KAPSAMIYOR

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük ise firmaların boşluktan yararlandığını belirtirken “Sesli mesaj tanımıyla bant kaydı mı canlı aramaların kastedildiği net değil. İşte buradaki bir kelimelik boşluktan yararlanıyorlar. Şimdi banda kaydedilmiş ses mi canlı telefon aramaları mı ticari ileti kapsamında mı bunu belirlemek gerek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bunu da açığa kavuşturursa iyi olur” ifadelerini kullanıyor.

Reklama özel hat şart Akşam'ın haberine göre, cepte reklam, pazarlama sorununun çözülmesi için kişisel verilerin korunmasıyla ilgili bir yasa çıkarılması gerektiğini vurgulayan Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir başka önemli konu ise reklam mesajı gönderen numaralar şirket üzerine değil şahıs üzerine kayıtlıysa yaptırımı yok. Böyle bir boşluk var. Bunun için önerimiz reklam amaçlı aramalara özel bir hat veya numara belirlenmesi." Dolandırıcılara dikkat edin Pek çok dolandırıcının da bu yolla vatandaşı kandırdığına dikkat çeken Avukat Cevat Kazma vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“Telefonla arayıp 'ürün satıyoruz' diyen birçok dolandırıcı kurum var. Vatandaşları bu konuda uyarmak istiyorum. Öncelikle telefonla arayan hiç kimseye para ödemesinler. Kart bilgilerini paylaşmasınlar. Devlet hiçbir zaman hiçbir savcı, polis, hakim insanları arayıp telefonla para alamaz, öncelikle bunu bilmeleri gerekiyor. Direkt o devlet kurumuyla irtibata geçsinler. Arama ve ya mesajla asla para göndermesinler.” Numarayı nasıl buluyorlar? Yasadaki bir başka açığa dikkat çeken Küçük, “Bu yasa elektronik ticareti düzenliyor ama asıl sorun kişisel verilerimizin ticari firmalara satılması. Bugün vatandaş cep telefonuna mesaj gönderen A firmasını şikayet ediyor, yarın numarası B firmasına satılmış, onlardan mesaj geliyor" diye konuştu
.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: Telefon SMS yasak reklam sesli arama tüketici şikayet kanun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı mgd haber güncel m041028

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.