Prof. Dr. Pınar Özcan, "Tüp Bebek tedavisinde gebelik şansını etkileyen birden fazla faktör bulunduğunu belirterek. Tedavin başarısını yani gebelik şansını belirleyen bu faktörlerin detaylı analizi önemli olup çiftlerin tedavi sürecinde karşılaşabilecekleri olumsuzlukları öngörme şansı yaratacaktır" dedi...
Yaş Faktörü: Kadın yaşı tüp bebek tedavisinde gebelik şansını belirleyen en önemli faktördür. İleri kadın yaşı hem yumurta sayısının azalması hem de kalan yumurtaların kalitesinin azalmasına bağlı olarak gebelik şansının azalması ile direk ilişkilidir.
Yumurta Kalitesi: Başta kadın yaşı olmak üzere yumurta kalitesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Kötü yumurta kalitesi kötü embriyo ile sonuçlanabileceği için gebelik şansını olumsuz etkileyebilir.
Endometriyum yani rahim duvarı: Rahimde embriyonun tutunmasını olumsuz etkileyebilecek doğumsal şekil bozuklukları, polip yada myom gibi yer kaplayan lezyonlar, çeşitli nedenlere bağlı gelişmiş olan yapışıklıklar embriyonun tutunma şansını azaltabilir.
Sperm Kalitesi: Düşük sperm kalitesi (sayı, hareketlilik yada morfoloji açısından) embriyo kalitesi ile direk ilişkili olduğundan döllenme ve tutunma şansını azaltabilir.
Tüp Bebek Merkezinin Seçimi: Tedaviyi gerçekleştiren merkezin deneyimi ve başarı oranları önemlidir.
Önceden Geçirilmiş Başarısız Tüp Bebek Deneyimleri: Tedavi planı bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmalıdır.
Tüm bunlara ek olarak Tüp Bebek tedavisinde donmuş embriyo transferi için iyi bir beslenme ve yaşam tarzı, hem kadın hem de erkeğin üreme sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak, besin değeri yüksek gıdaları tüketmek ve düzenli olarak dengeli öğünler tüketmek anlamına gelir. Bu alışkanlık, hormonal dengenin korunmasına ve üreme sistemi fonksiyonlarının desteklenmesine yardımcı olur. Özellikle folik asit, demir, omega-3 yağ asitlerinden zengin besin maddelerinin alımı, doğurganlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Sigara ve alkol alışkanlıkların bırakılması da önemlidir. Bu maddeler, hem kadın hem de erkeğin doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Sigara içmek özellikle kadınların yumurta sayısının azalması, kalitesininin düşmesi ve embriyonun tutunma şansının azalmasına neden olur ve erkeklerde sperm kalitesini ve sayısını azaltabilir. Stres yönetimi ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı ise üreme sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.
Sonuç olarak; Tüp bebek tedavisi öncesinde beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, çiftlerin tedavi başarısını artırabilir.
Prof Dr Pınar Özcan Kimdir?
Malatya’ da doğdu. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim dalında tamamladıktan sonra Üremeye Yardımcı Teknoloji Klinisyen Eğitimini Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite bölümünde tamamladı. Aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler Tıp bölümünde doktorasını tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Brigham women's hospital, kadın hastalıkları ve doğum, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite bölümünde yaklaşık 2 yıla yakın postdoc research fellow olarak erken yumurtalık yaşlanması ve immatur foliküllerin aktivasyınu ve stemcell üzerine çalıştı.
Doçentlik ve profesörlük unvanlarını İstanbul Bezmialem üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim da aldı. Yaklaşık 6 yıl boyunca Bezmialem üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum anabilim dalında öğretim üyesi ve Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite bölümünün sorumlusu olarak çalıştı. Prof Dr pınar Özcan’ın ayrıca Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) reprodüktif cerrahi sertifikası bulunmaktadır.
Halen İstanbul Momart Tüp bebek merkezinin bilimsel sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Pınar Özcan, Doktor, araştırmacı ve eğitici kimliklerinin her birine ayrı ayrı değer ve önem vermekle beraber, üreme tıbbı alanında bakım ve yardıma ihtiyaç duyan çiftlere hizmet etmeyi hedeflemiştir. En büyük profesyonel hedefi çiftlere ihtiyaç duydukları bilgi, ilgi ve güveni sağlamaktır.
HOPE BLOSSOMS
In-vitro-Fertilisation von Pinar Ozcan
Prof. Dr. Pınar Özcan erklärte, dass es mehr als einen Faktor gibt, der die Wahrscheinlichkeit einer Schwangerschaft bei einer IVF-Behandlung beeinflusst. Eine detaillierte Analyse dieser Faktoren, die den Erfolg der Behandlung, d. h. die Chance auf eine Schwangerschaft, bestimmen, ist wichtig und bietet die Möglichkeit, die negativen Auswirkungen vorherzusagen, denen Paare während des Behandlungsprozesses begegnen können."
Faktor Alter: Das Alter der Frau ist der wichtigste Faktor, der die Chance auf eine Schwangerschaft bei einer IVF-Behandlung bestimmt. Das fortgeschrittene Alter der Frau steht in direktem Zusammenhang mit der Abnahme der Anzahl der Eizellen und der Verringerung der Schwangerschaftschancen aufgrund der Abnahme der Qualität der verbleibenden Eizellen.
Qualität der Eizellen: Es gibt viele Faktoren, die die Eizellqualität beeinflussen, insbesondere das Alter der Frau. Eine schlechte Eizellenqualität kann sich negativ auf die Schwangerschaftschancen auswirken, da sie zu schlechten Embryonen führen kann.
Endometrium, die Wand der Gebärmutter: Angeborene Missbildungen, raumfordernde Läsionen wie Polypen oder Myome, Verwachsungen, die sich aus verschiedenen Gründen entwickelt haben und die Anheftung des Embryos in der Gebärmutter beeinträchtigen können, können die Chance der Anheftung des Embryos verringern.
Spermienqualität: Eine schlechte Spermienqualität (in Bezug auf Anzahl, Beweglichkeit oder Morphologie) steht in direktem Zusammenhang mit der Qualität des Embryos und kann die Chance auf Befruchtung und Einnistung verringern.
Auswahl des IVF-Zentrums: Die Erfahrung und die Erfolgsquoten des Zentrums, das die Behandlung durchführt, sind wichtig.
Frühere erfolglose IVF-Erfahrungen: Der Behandlungsplan sollte auf die individuellen Bedürfnisse zugeschnitten sein.
Eine gesunde Ernährung bedeutet, ein gesundes Körpergewicht zu halten, Lebensmittel mit hohem Nährwert zu konsumieren und regelmäßig ausgewogene Mahlzeiten zu essen. Diese Gewohnheit trägt dazu bei, das hormonelle Gleichgewicht zu erhalten und die Funktionen des Fortpflanzungssystems zu unterstützen. Insbesondere die Aufnahme von Nährstoffen, die reich an Folsäure, Eisen und Omega-3-Fettsäuren sind, hat einen positiven Einfluss auf die Fruchtbarkeit.
Es ist auch wichtig, das Rauchen und den Alkoholkonsum einzustellen. Diese Substanzen wirken sich negativ auf die Fruchtbarkeit von Männern und Frauen aus. Rauchen führt bei Frauen zu einer Verringerung der Anzahl und Qualität der Eizellen und verringert die Chancen, dass die Embryonen erhalten bleiben, und kann bei Männern die Qualität und Quantität der Spermien verringern. Stressbewältigung und regelmäßige Bewegung wirken sich positiv auf die reproduktive Gesundheit aus.
Eine Umstellung der Ernährung und des Lebensstils vor einer IVF-Behandlung kann daher den Erfolg der Behandlung erhöhen.
Wer ist Prof. Dr. Pınar Özcan?
Sie wurde in Malatya geboren und schloss ihr Studium an der medizinischen Fakultät der Gazi-Universität in Ankara ab. Nach Abschluss ihrer Facharztausbildung für Gynäkologie und Geburtshilfe an der Medizinischen Fakultät der Gazi-Universität, Abteilung für Geburtshilfe und Gynäkologie, absolvierte sie ihre Ausbildung zur Klinikerin für assistierte Reproduktionstechnologie an der Medizinischen Fakultät der Yeditepe-Universität, Abteilung für Reproduktionsendokrinologie und Unfruchtbarkeit. Gleichzeitig arbeitete sie nach ihrer Promotion in der Abteilung für Molekulare Medizin an der Medizinischen Fakultät der Yeditepe-Universität zwei Jahre lang als Postdoc-Forschungsstipendiatin in der Abteilung für Gynäkologie und Geburtshilfe, Reproduktive Endokrinologie und Unfruchtbarkeit am Brigham and Women's Hospital der Harvard University School of Medicine über die frühe Alterung der Eierstöcke und die Aktivierung von unreifen Follikeln und Stammzellen.
Er erhielt seine Titel als außerordentlicher Professor und Professor an der Medizinischen Fakultät der Bezmialem-Universität Istanbul, Abteilung für Gynäkologie und Geburtshilfe. Sie arbeitete als Dozentin in der Abteilung für Gynäkologie und Geburtshilfe an der Medizinischen Fakultät der Bezmialem-Universität und war rund sechs Jahre lang Leiterin der Abteilung für Reproduktionsendokrinologie und Unfruchtbarkeit. Prof. Dr. Pınar Özcan verfügt außerdem über ein Zertifikat der Europäischen Gesellschaft für menschliche Fortpflanzung und Embryologie (ESHRE) in Reproduktionschirurgie.
Derzeit ist sie die wissenschaftliche Leiterin des Momart IVF Centre in Istanbul. Pinar Ozcan schätzt und misst jeder ihrer Rollen als Ärztin, Forscherin und Pädagogin große Bedeutung bei und möchte Paaren dienen, die auf dem Gebiet der Reproduktionsmedizin Betreuung und Hilfe benötigen. Ihr größtes berufliches Ziel ist es, Paaren die Informationen, die Aufmerksamkeit und das Vertrauen zu geben, die sie brauchen.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Pınar Özcan Tüp Bebek Domuş Embriyo sigara alkol sağlıklı beslenme hormonal denge gebelik Tıp Fakültesi mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.