MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

19 Mart 2024 Salı 10:16
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA FLASH YAŞAM 400 bin kişi boğularak öldü...

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

SU AFFETMEZ!

400 bin kişi boğularak öldü...

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı. Dünyada her yıl 400 bin kişinin boğularak hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?
05 Temmuz 2015 Pazar 12:44

Dünyada her yıl 400 bin kişinin boğularak hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz? Dünya Sağlık Örgütü çareyi açıklıyor ancak alınan önemler yetersiz kalıyor...

Henüz sıcaklar tam bastırmadı ama ardı ardına boğulma haberleri gelmeye başladı. Peki insanlık bu meseleyi niye çözemiyor; zira istatistikler, dünyada saatte 40 kişinin boğularak can verdiğini ortaya koyuyor. Birleşmiş MilletlerDünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl 372 binden fazla kişi boğularak ölüyor.

Boğulmaların yüzde 90’dan fazlası düşük ve orta gelirli coğrafyalarda. Bu ülkeler arasında Bangladeş, Kamboçya, Çin, Hindistan, Filipinler, Tayland ve Vietnam başı çekiyor. Deniz yolu ulaşımı kazalarındaki ölümler de eklendiğinde Avustralya, Finlandiya ve ABD’deki boğulmalarda da son yıllarda yüzde 39-50 arasında bir artış yaşanıyor. Ayrıca rapora göre boğularak ölenlerin oranı, sıtmadan ölenlerin yarısından fazla, gıda kaynaklı ölümlerinse neredeyse 2 katı! Dünyada en çok 1-4 yaş ve sonrasında 5-9 yaş arası çocuklar boğularak ölüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, boğularak hayatını kaybeden çocukların azalacağını öne sürse de durum hiç öyle görünmüyor. Örneğin, Bangladeş’te hâlâ 1-4 yaşlarındaki çocuk ölümlerinin yüzde 43’ü boğulmadan kaynaklı.

ALKOL VE İYİ NİYET KURBANI OLMAYIN

Küçük çocukların derin olmayan bir suda bile boğulma riski yüksekken büyükler nasıl boğuluyor? Ergenlik çağındakiler ve yetişkinlerin yüzerken ölmesine en büyük sebep alkol. Yapılan araştırmalar, alkol tüketimi sonrası boğulma vakalarının büyük oranda arttığını gösteriyor. Bir diğer ölüm sebebiyse iyi niyet! Her yıl, boğulma tehlikesi geçirenleri kurtarmaya koşan kötü yüzücüler de yaşamını yitiriyor. Bu işin profesyonellere bırakılması hakkında her yıl çeşitli etkinlikler ve çalışmalar yapılıyor.

TÜRKİYE'NİN BOĞULMA KARNESİ

Türkiye için tablo dünya genelindeki kadar kötü değil. Boğulmak, ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer almıyor. Yine de bilinçsizlikten dolayı TÜİK’in raporuna göre Türkiye’de her yıl ortalama 643 kişi boğularak can veriyor. En çok boğulma vakaları yaşanan bölgelerde çeşitli kampanyalar yürütülüyor ancak sorun kökünden çözülmüş değil.

İstanbul’da son 5 yılda 265 boğulma

İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı’na bağlı illerde görev yapan “Sualtı Arama Kurtarma Timi” 2012’den bu yana aktif. Bugüne dek 40 olaya müdahale eden tim, sadece 7 kişiyi kurtarırken 43 kişinin cansız bedenini çıkardı. Kurtarma timine göre boğulma olayları en çok Karadeniz sahillerinde, özellikle de yaz aylarında çeken akıntıdan kaynaklanıyor. Ayrıca timin “Akıntıya Tutunma Yaşama Tutun” adlı bilinçlendirme kampanyasının ikinci ayağı bu sene gerçekleşecek.

İstanbul’un boğulma vakalarına en çok tanık olan yerlerinden biri ise Şile Plajı. Şile Cankurtaran Şefi Cevdet Tokdemir, bu sezon ağır bir vaka ile karşılaşmadıklarını ve insanların daha bilinçli olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl 217 vakaya müdahale etmiş.İstanbul plajlarında, Can Kurtarma Hizmeti, Şile Plajı’nın da dahil olduğu 35 plaj, 179 gözetleme kulesinde 411 cankurtaran, 30 jet-ski, 7 zodyak bot ve 13 ATV aracıyla güvenliği 10 yıldır sağlamaya çalışıyor. Bu çalışma sayesinde 2005-2013 yılları arasında 22 bin 962 kişi kurtarıldı.

Samsun: Drone’lar can kurtaracak

Valilik, 2015’te Samsun’da henüz boğulma vakası olmadığını belirtiyor. Sezon yeni açıldığından cankurtaran ekipleri plajlarda hazır bulunuyor. Ayrıca valiliğin insansız hava aracıyla müdahale etme ve boğulma tehlikesi geçirenlere havadan can simidi atma projesi var.

Adana: Sulama kanalları can yakıyor

Adana’daki boğulma vakaları en çok Mavi Bulvar, Kıyıboyu ve Yüreğir ilçesinden geçen Levent DSİ sulama kanallarında meydana geliyor. Boğulmaların önüne geçmek için 2010’da bu güzergâhtaki dolmuş şoförlerine ve polis ekiplerine, boğulan kişiye nasıl müdahale edileceğine dair eğitim verildi. Dolmuşlarda ve polis araçlarında can simidi ile 20 metre halat bulundurma zorunluluğu getirtildi. Adana Valiliği ayrıca “Sevgiye Uzanan Eller” projesiyle; 2012, 2013 ve 2014 yıllarında Sualtı Grup Amirliği aracılığıyla, boğulmaların sık görüldüğü mahallelerdeki okullarda, öğrencileri kanalda yüzmenin tehlikeleriyle ilgili bilgilendirdi ve belediye havuzlarına girmeleri konusunda teşvik etti. Kanalların kenarlarına kurulan korkuluklarla, kazalarda araçların kanallara uçması ve çocukların kanallara girmesinin önlenmesi amaçlandı. Ancak korkulukların, çelik bariyerlerin, valilik ve belediye havuzlarının sayısının artırılması ve çocuklara yüzme eğitimi verilmesi gerekiyor. Kanallara girenlere uygulanacak idari para cezasının aktif hale gelmesi de mühim.

Bartın: Boğulmalar yüzde 92 azaldı

Valiliğin 2014’te aldığı önlemlerle boğulma vakaları 2013’e kıyasla yüzde 92 azaldı. Valiliğin aldığı önlemler arasında; yüzme alanlarının emniyet şamandıraları ile çevrilmesi, çeken akıntıdan etkilenen sahillerde cankurtaran bulundurulması, akıntıyla ilgili halkın bilinçlendirilmesi, hava ve deniz şartlarının kötü olduğu zamanlarda cankurtaran kulelerine kırmızı bayrak çekilmesi, 15 dakikada bir anons yapılması, yasağa uymayanlara, kendisinin ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye atanlara idari yaptırım uygulanması, resmi tatillerde plajlardaki nüfus artışı nedeniyle önlemlerin artırılması ve plaj bölgelerinde 112 Acil Servis ekibi görevlendirilmesi bulunuyor. Bartın Vali Vekili Osman Altın “Cankurtaran ve jetskilerimiz boğulma vakalarına anında müdahale ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 kişi kurtarıldı, 1 kişi ise hayatını kaybetti. Her geçen yıl tedbirler ve halkın bilinçlenmesi sayesinde vaka sayısı azalıyor” diyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN ÖNERİLERİNE BAKANLIK NE DİYOR?

“Burada yüzmek tehlikelidir” tabelaları asmak yeterli değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla riskli alanlara çit dikilmesi, okul öncesi çocuklara yüzme eğitimi verilmesi ve okul çağındaki çocuklara acil yardım öğretilmesi önerileri başı çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yüzme derslerinin müfredata girip girmeyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı’na sorduk. Bakanlığın Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, boğulmalara yönelik genel müdürlüğün doğrudan herhangi bir kampanya çalışması olmamakla beraber ders programlarında güvenlik ile ilgili uyarıların bulunduğunu belirtti. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamadaysa, “Ortaöğretim kurumlarında ortak ders olarak okutulmakta olan Beden Eğitimi derslerinde Bireysel Sporlar ve Mücadele Sporları başlığı altında yüzme becerilerine yer verilmiştir. Seçilen bu spor dalına özgü etkinliklerde; kendisi ve çevresiyle ilgili güvenlik ilkelerinin uygulanması ve kazanım olarak yer alması planlanmıştır” deniliyor.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: Dünya Sağlık Örgütü Boğulma mgd haber güncel m041028

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.