Yıkıntı atıklarının hazır beton sektöründe yeniden kullanım potansiyelinin araştırılması Ar-Ge projesi hayata geçti.
THBB kentsel dönüşüm atıklarını “geri dönüştürüyor”
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), hazırladığı “Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi” ile kentsel dönüşüme en büyük katkıyı sağlıyor. Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da destekleniyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), İstanbul’da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla “Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi”ni hayata geçirdi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen Proje, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımının teşvik edilmesine odaklanıyor.
2012 yılı itibari ile uygulanmaya başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarını kapsayan AR-GE Projesi’yle, dönüşümden elde edilen tüm çıktılar çevreye zarar veren atıklar olmak yerine, başka projelerde kullanılacak yapı malzemesine dönüştürülecek. Böylece, milyonlarca ton ağırlığındaki atık yine kendi içinde eritilecek ve yeniden kazanılacak.
“Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi” süreci hakkında bilgi veren THBB Başkanı Yavuz Işık projeyi şu sözler ile özetledi: “Kurulduğumuz günden bu yana çevreye duyarlı üretim için hazır beton tesislerinde özel uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümü üzerinde çalışmalara İstanbul’un 4 farklı bölgesinde bulunan yıkılmış binalardan aldığımız numuneler ile başladık. Eski yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesinin maalesef düşük olduğunu gördük. Bu nedenle beton üretiminde malzeme seçiminde özen göstermek hayati önem taşıyor. Numuneleri öğüterek tane büyüklüğüne getirip, uygunluk analizlerini yaptık ve bu atıklardan beton ürettik. Doğal kalker agregası(kırmataş) ile üretilen beton ile sonuçları mukayese ettik. Doğal agrega yerine %10 ve %25 oranlarda iri ve ince kalker agregası azaltılmış ve yerine geri kazanılmış agrega kullandık.
Geri kazanılmış agregaların kullanım kriterleri ve betonda kullanıma uygunluğunu değerlendirerek elde edilen bulguları raporladık. Sonuçları, sektör temsilcilerinin davet edildiği THBB tarafından organize edilen bir seminer ile sunduk. Proje ile ilgili olarak belirtmek istediğim diğer önemli noktalar ise şöyle: Yıkılan binalardan elde edilecek atıklar yeni binaların inşasının yanı sıra dolgu malzemesi olarak da kullanılabilir. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüştürülmesi hem inşaatlarda kullanılacak mevcut agregalara alternatif olacak hem de çıkan atıkların çevreye getireceği yük hafifletilecek. Böylece ülke ekonomisine de katkı sağlanacağı gibi çevre de korunmuş olacak. Projemizin deneysel çalışmaları bu yılsonuna kadar devam edecek ve önümüzdeki yıl sektörden gelen talep ile hayata geçecektir. Agregaların geri kazanımı konusundaki çalışmalarımıza da farklı uygulamaları değerlendirerek devam edeceğiz.”
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: İnşaat atıkları beton sektöründe değerlenecek Kentsel Dönüşüm Projeleri Türkiye Hazır Beton BirliğiBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.