ABD ve Rusya'nın Suriye'nin elindeki kimyasal silahların yok edilmesi üzerine Cenevre'de yaptığı görüşmeler devam ederken, Bakanlar, Suriye'nin 1 hafta içinde kimyasal silahların listesini sunması konusunda anlaştı.
Ortak bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şunları aktardı;
Bakan Kerry, ABD ve Rusya'nın Suriye'nin elindeki kimyasal silahların alınması ve yok edilmesi metotları üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. İki ülkenin Suriye'nin elindeki kimyasal silah türleri ve sayıları hakkında anlaşmaya vardıklarını dile getiren ABD'li Bakan, Suriye'nin de bir hafta içinde elindeki silahların listesini sunması gerektiğini bildirdi.
"2014'ÜN YARISINA KADAR TAMAMI İMHA EDİLMELİ"
Suriye'nin elindeki kimyasal silahların 2014'ün yarısına kadar tamamen imha edilmesi gerektiğinin altını çizen Kerry, Suriye bu teklifleri kabul etmezse BM Güvenlik Konseyi'nin ne gibi önlemler alabileceği konusunda bir ön anlaşma yapılmadığını vurguladı.
"BARIŞI SAĞLAMA MADDESİ UYGULANIR"
Kerry ayrıca, Suriye'nin anlaşmaya uygun davranamaması durumunda 7. Madde'nin uygulanmasını Rusya'nın da kabul ettiğini açıkladı. BM Şartı’nın yedinci maddesi, BM Güvenlik Konseyi’nin “barışı sağlama” yetkilerini belirliyor. Madde, Güvenlik Konseyi’ne barışa zarar verildiğinde askeri ya da askeri olmayan eyleme geçme izni veriyor.
Kerry'nin ifadesine göre Rusya, Suriye'nin tüm kimyasal tesislerinin soruşturulmasına izin vermesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Dünyanın şimdi Esad'dan kamuoyuna verdiği sözleri yerine getirmesini beklediğini aktaran Kerry, "Kimyasal silah konusundaki bu çabalar ve hazırlıklar, ikinci Cenevre konferansıyla bağlantılı" diye konuştu.
"ANLAŞMA GÜÇ KULLANIMI UNSURU BARINDIRMIYOR"
Kerry'nin ardından söz alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise burada alınan kararların uzlaşma esasına dayandığını, onların da bu hedefe ulaştığını aktardı. Lavrov, ABD ile vardıkları anlaşmanın güç kullanımıyla ilgili hiçbir unsuru barındırmadığını söyledi.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler:
FACEBOOK
TOPLULUKBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.