Araştırmacılar bazı durumlarda anıların aslında yok olmadığını sadece hatırlanamadığını belirtti. Farelere bir çeşit ilaç veren bilim adamları unuttukları hatıraları canlandırabildiklerini açıklayarak bu araştırmaların hafıza kaybı yaşayan insanlar için öncü olacağını açıkladı.
Hafıza oluşturulurken bir grup nöronun aktif hale geldiği ve bir dizi kimyasal değişiklikten geçtiği düşünülüyor. Bu nöron topluluğu hafıza engram hücreleri olarak biliniyor ve belirli bir koku veya görüntü ile aktif hale getirilebiliyor.
Yapılan araştırmada uzmanlar farelerdeki bu hücreleri belirledi. Nöronlara ışığa duyarlılık geliştirmesini sağlayacak bir virüs enjekte eden uzmanlar bu sayede nöronların ışık karşısında aktif olacağını planladı.
Bir kutuya konulan farelere hafif bir elektrik şoku verilerek kutu ile korkuyu eşleştirmeleri sağlandı. Ertesi gün aynı farelerin kutuya girer girmez korkudan donup kaldıkları gözlemlendi. Bir süre sonra farelerin hafızalarını geçici olarak unutturacak bir kimyasal verildi.
Ardından nöronları işaretlenen fareler karanlık kutuya konulduğunda bu korkuyu hatırlamazken içerisinde ışık olan kutuya konulduklarında hafızalarının yeniden aktifleştiği ve elektrik verilmese de korktukları tespit edildi.
Uzmanlar araştırmaları geliştirerek Alzheimer gibi rahatsızlıklara tedavi bulmayı amaçlıyor. Araştırma Bilim dergisinde yayınlandı.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: alzheimer hastalık japon bilim adamları mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.