TBMM Genel Kurulu'nda TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren yasa maddesi kabul edildi.
"Silahlı kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" ifadesi, "Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde değiştirildi.
Tasarının, askerliğin tanımının değiştirildiği maddesi tartışmaya neden oldu. MHP Grup Başkanvekili Şandır, "PKK talep ettiği için mi bunları yapıyorsunuz, bu yaptığınız müzakerelerin bir mutabakat maddesi midir? Bu düzenleme vicdani reddi getirir" diyerek, askerliğin yeni tanımına karşı çıktı . AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, İçhizmet Kanunu'nun değiştirilen 35. maddesinde "silahlı kuvvetlerin vazifesi Türk vatanını savunmaktır" ibaresini koruduklarını söyleyerek, askerliğin tanımının dünyanın her yerinde aynı yapıldığını kaydetti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tasarının, askerliğin tanımının yapıldığı 17. maddesine itiraz etti.Tanımdan "Türk vatanını" ifadesinin çıkarılmasına itiraz eden Vural, askerliğin vatan hizmeti olduğunu söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, vatan hizmetini sadece askerlikle sınırlandırmamak gerektiğini, askerliğin vatan hizmetlerinden birisi olduğunu belirtti. ekrar söz alan Vural, "Maddeden Türk vatanını neden çıkartıyorsunuz, neden dışlıyorsunuz?" diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İç Hizmet Kanunu'nun değiştirilen 35. maddesinde "silahlı kuvvetlerinin vazifesi Türk vatanını savunmaktır" ibaresini koruduklarını söyleyerek, askerliğin tanımının dünyanın her yerinde aynı yapıldığını kaydetti.
-"Askerin hükümetin emrinde olması gerekiyor"-
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, askerin her hal ve şartta hükümetin emrinde olması gerektiğine işaret ederek, "Biz askerimizi kışlada severiz, sokakta sevmeyiz" dedi. Maddede yapılan askerlik tanımının çok yuvarlık bir tanım olduğunu, bunun kaldırılmasının daha uygun olacağını ifade eden Altay, maddede yapılan askerlik tanımının, sözlük tanımı olduğunu söyledi. MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, "Bu, vicdani redde giden bir konu olacaktır" diye konuştu.
BDP, madde üzerinde zorunlu askerliğin kaldırılmasını öngören önerge verdi. Önerge üzerinde konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Vicdani ret hakkı, ileri demokrasilerde olan bireysel haktır" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelerde ve AİHM'in bugüne kadar verdiği kararlarda, bu durumun çok açık ve net olduğunu ifade eden Baluken, "Türk vatanını korumak ifadesi konulmak isteniyor. O zaman bunu diğer mesleklerde de koyalım" dedi. Baluken, askeri harcamaların yüzde 20 oranında artarak 9 milyar TL'ye ulaştığını anlatarak, "Çünkü aynı zihniyet devam ediyor, karakollar, kalekollar yapılıyor" ifadesini kullandı. Baluken, ordu içerisinde artık birtakım yüzleşmelerin olması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından oylanan önerge kabul edilmedi.
-"Askerliği marangozluk ve doktorluk öğrenmek gibi hale getiriyorsunuz"-
MHP de askerliğin tanımının mevcut halinde olduğu gibi, "Askerlik: Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" şeklinde olması için önerge verdi. Önerge üzerinde konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevinin anayasada vatan hizmeti olarak tanımlandığını ancak tasarıda, "harp sanatını öğrenmek" olarak belirtildiğini kaydetti. Bu tanımı kabul edemeyeceklerini dile getiren Şandır, şöyle konuştu:
"Adam 'ben harp yapma sanatını yapmak istemiyorum' derse ne olacak? Bu işi 'ben marangoz olmak istemiyorum' noktasına getiriyorsunuz, bu da vicdani reddi getirir. Nereden talimat geldiyse anlayamadık. Askerliği marangozluk ve doktorluk öğrenmek gibi hale getiriyorsunuz. Askerlik vatan görevi olmaktan çıkıyor, taşeron işçilik gibi bir hale geliyor. Türk vatanı tanımının neresinden rahatsız oluyorsunuz. PKK talep ettiği için mi bunları yapıyorsunuz, bu yaptığınız müzakerelerin bir mutabakat maddesi midir? Tarih sizi bu konuda mahkum edecektir, sizi vicdanınıza bırakıyorum" dedi.
MHP'nin önergesi kabul edilmezken, MHP'nin talebi üzerine, yapılan açık oylamada madde kabul edildi.
Tasarının görüşmeleri 19. madde üzerinde devam ediyor.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: TSK TSK İç hizmet 35.maddeBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.