Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Rusya ile Veteriner sağlık Sertifikalarında geçen hafta anlaşmaya vardığını anımsatarak, "İhracat yapabilecek 30-40 süt ve süt ürünleri firması var. Firmalar Rusya ile fiyat görüşmelerine başlayacak. Fiyatlar da tutar, anlaşma sağlanır. Bu ay sonu itibarıyla Türkiye Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatını başlatır" dedi.
Çallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Rusya Federasyonu ile Veteriner Sağlık Sertifikalarında geçen hafta anlaşmaya vardığına ilişkin duyurunun kendilerine ulaştığını bildirdi. Avrupa Birliği ülkelerinin ardından bu anlaşma sayesinde Rusya ile süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açıldığını belirten Çallı, bu aşamadan sonra Bakanlıktan onaylı Türk firmalarının hiçbir sorun yaşamadan Rusya'ya ihracat yapabileceklerini söyledi. Harun Çallı, "Firmaların isimleri önemli değil. Bu anlaşma tüm Türkiye'ye hayırlı olsun. Önemli olan sağlık sertifikasında varılan anlaşmadır. Bakanlıktan onaylı firmalar ihracat yapabilecek. Bu şekilde 30-40 süt ve süt ürünleri firması var. Bu aşamadan sonra firmaların Rusya ile fiyat görüşmeleri başlayacak. Fiyatlar da tutar, anlaşma sağlanır. Bu ay sonu itibarıyla Türkiye Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatını başlatır" diye konuştu.
Rusya'daki pazar 4,3 milyar dolar
ABD ve AB'nin devreye soktuğu ekonomik yaptırımlara, Rusya'nın "gıda ambargosu'' ile karşılık vermesi, gözlerin bu ülkelerin "yaptırım kozlarına" ve etkilerin neler olacağına çevrilmesine neden olmuştu. Rusya'nın, 7 Ağustos'tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke için milyar dolarlık bir pazarın kapısını açmıştı.
Söz konusu gıda ürünlerinden yıllık 25 milyar dolar seviyesinde ithalat yapan Rusya, bunun yaklaşık 9,5 milyar dolarlık kısmını ABD, AB, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan gerçekleştiriyordu. Bu ürünlerin ana kalemlerinin dağılımına bakıldığında, geçen yıl Rusya süt ürünleri, yumurta, bal ve gıda değeri olan canlı hayvanlar kategorisindeki 4,3 milyar dolarlık ithalatın büyük kısmını AB ülkelerinden temin etmiş, bu kategoride Belarus 1,6 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 380 milyon dolarla Ukrayna, 370 milyon dolarla Hollanda ve 317 milyon dolarla Finlandiya izlemişti.
Türkiye'nin Rusya'ya ihraç ettiği ürünler arasında yaş meyve sebze, tütün, su ürünleri, şeker ve şeker mamulleri, hayvansal ve bitkisel katı sıvı yağ, yemeklik katı yağ, hububat, yağlı tohum, çeşitli gıda müstahzarları dikkati çekerken, karar sonrası Türkiye'yi ziyaret eden Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi yetkilileri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları süt ve süt ürünleri ihracatı için gereken Veteriner Sağlık Sertifikaları üzerinde bir süredir çalışıyordu.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: ABD Rusya dolar Norveç Kanada Avrupa sağlık Belarus Ukrayna Hollanda Finlandiya Avustralya Avrupa BirliğiBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.