Uzaya gönderilen "TEXUS-49" isimli roketin yüzeyine yerleştirilen DNA molekülü, yaşam kaynağı ölmeden dünyaya döndü. İsviçre'de Zürih Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanlarının yaptıkları deneyin sonuçları, bilim dergisi "PLOS ONE"da yayımlandı.
Bilim insanları 2011 yılında bir misyon çerçevesinde uzaya fırlatılan "TEXUs-49" isimli roketin dış yüzeyine, korumasız bir şekilde DNA molekülü yapıştırdı. İsviçreli bilim insanları büyük şaşkınlığı ise, "TExUS-49" roketinin atmosferi geçerek uzayda süren 13 dakikalık uçuşu sonrası dünyaya dönüşünde yaşadı.
Roketin yüzeyine korumasız yapıştırılan DNA molekülünde yaşam belirtileri bulunmaktaydı. DNA molekülü 1000 santigradlık bir sıcaklıktan geçerek, yeryüzünden 268 kilometre uzaklaşmasına rağmen yüzde 53.4'ü zarar görmemişti ve yaşam belirtilerine sahipti.
Araştırma ekibinden Cora Thiel, DNA molekülünün yüzde 35 oranında biyolojik fonksiyonlarını koruduğunu belirterek, "Bu kadar fonksiyonel ve bozulmamış bir DNA molekülüyle karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk. Bu bizim için büyük bir sürpriz oldu" dedi.
İsviçreli bilim insanı Cora Thiel, TEXUS-49'un dış yüzeyine yapıştırılan DNA molekülünü uzayda birçok faktörün koruduğunu belirtti. Thiel, uzay boşluğundaki aşırı kuruluk ve sonrasında yüksek tuz oranının DNA molekülünü koruduğunu söyledi.
Bilim insanları bu araştırmanın, uzayda yaşam belirtisi aramak için yapılacak araştırmalarda çığır açacağını belirtiyor.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: dna molekül mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.