ÇİPRAS OYUNU KULLANDI
Çipras, referandumda oyunu Kipselli semtindeki bir okulda kullandı. Çipras'ın okula gelişinde "Hayır" oyu kullanacaklar tezahüratlarda bulundu. Çipras, oy kullanacağı salonda sandık görevlileriyle tokalaştı, basın mensuplarını selamladı. Oyunu kullanmasının ardından açıklamada bulunan Çipras, demokrasi adına bugünün bayram günü olduğunu söyledi. Korku ve şantajların yenildiği zaman kurtuluşun demokrasilerde olduğunu ifade eden Başbakan Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez. Eminim ki yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" dedi.
BİZ BATARSAK 1 TRİLYON EURO KAYBEDİLECEK
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, İspanya gazetesi El Mundo'ya yaptığı açıklamada kreditörlerin Yunanistan’a yaptıklarını "terörizm" olarak niteledi. Varufakis “Neden bankaları kapatmak için bizi zorladılar. İnsanlara korku aşılamak için. Ve terörü yaydığın zaman, terörizm olur” ifadelerini kullandı. Pazar günü yapılacak referandumda ‘Hayır’ çıkması halinde de kreditörlerle yeni bir anlaşmanın sağlanacağından emin olduğunu ifade eden Varufakis, anlaşmaya varılmaması halinde bunun iki taraf içinde de (Avrupa ve Yunanistan) çok masraflı olacağını belirtti.
General Motors’un 2009 yılında borçlarının yeniden yapılandırılmasını örnek gösteren Varufakis, “İşte bizim istediğimiz buydu. Bir şirket finansa ihtiyacı olduğu zaman bankaya gider ve borçlarını yeniden yapılandırır. Şirket böylece kurtulur. Biz de bunu istiyoruz. Yarınki referandum Avro Bölgesi'nin bir üyesi olarak Yunanistan’ın geleceğine karar verilecek bir referandum. Yunanistan batarsa 1 trilyon avro kaybedilecek. Bu da İspanya’nın bir yıllık gayri safi milli hasılasına denk geliyor. Bu çok para. Avrupa’nın buna izin vereceğine inanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
ANKETLER NE DİYOR?
Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyan euro’luk borç taksidini ödememesi sonrası yapılacak olan referandumla ilgili son anketlere bakıldığında son 3 ankette ‘Evet’ cephesinin önde olduğu görülüyor.
Başta Çipras olmak üzere ‘Hayır’ taraftarları ‘Yunan halkının onuru için AB’ye karşı direnmenin’ tek yol olduğunu savunurken, ‘Evet’ diyenler Avrupa Birliği üyeliği dışında kalan bir Yunanistan’ın krizden kafayı kaldıramayacağı görüşünü ifade ediyor. Burada da ağırlıklı olarak “Çocuklarımız için euro’yu istiyoruz” söylemi öne çıkıyor.
DAHA ÖNCE DE REFERANDUMLAR YAPILMIŞTI
Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti. Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı. Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.