Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) düzenlediği BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ'nin sahibi Ethem Sancak 751 milyon lira teklif verdi.
TMSF'nin Çukurova Holding'ten yönetimini devraldığı ağır ve zırhlı araç üreticisi BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesine TMSF'nin Gayrettepe'deki merkezinde devam edildi.
Satış Komisyonu Başkanı Hamit Sarı, 985 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkarılan BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün 30 Nisan'da gerçekleştirilen açık artırma ihalesinde ES Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ tarafından 725 milyon lira teklif verildiğini, bu teklifin muhammen bedelin altında kaldığından ihaleye pazarlık usulüyle devam edilip edilmemesiyle ilgili Fon Kuruluna müracaat edildiğini ve ihaleye pazarlık usulüyle devam edilmesine karar verildiğini anımsattı.
Sarı, pazarlık aşamasında verilecek teklifin tutanak altına alınacağını, ihalenin sonucunun fon kuruluna sunulacağını ve kurul tarafından uygun bulunması halinde sonucun Rekabet Kurumu'ndan gerekli izin alınması için bildirileceğini ifade ederek, "Rekabet Kurumu nezdindeki işlemlerin neticelenmesinden sonra ihale sonucu fon kurulunun onayına sunulacaktır" diye konuştu.
BMC'nin orta ve uzun vadede kendi gücünü yaratacağını anlatan Sarı, BMC'nin müşteri sıkıntısı olmadığını söyledi.
751 milyon liralık teklif
İşadamı Ethem Sancak, geçen ihalede de fikirlerini arz ettiğini, BMC'ye karşı ilgilerinin tamamen ülkenin geleceğine olan ilgilerinden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:
"Ülkeye gelecek 10 yıllarda özellikle BMC'nin işgal ettiği sektörel alanda güzel markalar üretebilme amacındayız. Otomotiv sanayi konusunda Türkiye mühendisi, işçisi, dizayner ve girişimcisiyle aslında belli bir yere gelmiştir. Türkiye neredeyse 1 milyon otomobil üretiyor ama bir milli markası yok. Zaman zaman politikacılarımız ve ülkeyi yönetenler bu konuyu dillendiriyor ve girişimcilerimize çağrılar yapıyorlar. 'Yok mu babayiğit?' diyorlar ve bir başkası 'bu deliliktir' diyor. Belki buradan hareketle 'milli marka oluşturabilir miyiz' gibi bir niyetimiz var. (BMC) Sektörde işgal ettiği yer itibariyle savunma sanayinde önemli bir yere sahip. Bu firmanın dağılmasını engellemek, toparlamak ve kendi alanında bu coğrafyada iyi bir savunma sanayi markası haline getirmek gibi bir niyetimiz var."
Sancak, bu açıdan bakıldığında buraya harcayacakları her kuruşun çok kıymetli olduğunu ifade ederek, "Geçen oturumda verdiğimiz teklif, bizim planlarımızı hayli zorluyor. Paralar bitti" sözünün ardından salonda gülüşmeler oldu.
BMC'nin birikmiş borçlarının olduğunu anlatan Sancak, "Özellikle de çalışanlara… Onlara ödeme yapacağız ki daha iyi çalışabilsinler. Oradaki sendika başkanının verdiği demeçleri okudum. Aslında çok moral verici ve cesaretlendirici demeçlerdir. Onların şahsında oradaki emekçilere teşekkür ediyorum. Bir milli marka oluşturma konusunda üstlerine düşeni yapacaklarını söylüyorlar. Para bu süreçte kıymetli olacak" diye konuştu.
Sancak, pazarlık aşamasında teklifi önce 730 milyon liraya, sonra 740 milyon liraya, daha sonra da 750 milyon liraya yükseltti. Satış Komisyonu Başkanı Sarı'nın 750 milyon liralık teklifin aşılmasına yönelik ısrarı üzerine Sancak, BMC ihalesine son olarak 751 milyon liralık teklifte bulundu.
İbrahim Tatlıses ile BMC'nin bütünleştiğini ve Tatlıses ile görüştüğünü belirten Sancak, "BMC'yi beraber ayağa kaldıracağız, o arada seni de ayağa kaldıracağız. Eski günlerine döneceksin' dedik. O da gerçekten çok duygulandı" dedi.
Sancak, aslında BMC'nin ayağa kalkması için göze aldıkları paranın 2 milyar lira civarında olduğunu ifade ederek, "4-5 aydır bu markayla ilgilendiklerini, keşke diğer girişimci meslektaşlarım da ilgilenselerdi. Biz hakikaten inceledik, elimizdeki raporların birinde oranın değerine 450 milyon lira diyor" dedi.
Sarı da pazarlıkta alınan 751 milyon liralık rakamın Fon Kuruluna sunulacağını ve kurul kararıyla rakamın kabul edilip edilmediğinin bildirileceğini belirterek, "Rekabet Kurumu'ndan da olur geldikten sonra kesin onayını Fon Kurulu vermiş olacak. Tekrar hayırlı olmasını diliyoruz. ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ tarafından verilen son teklif 751 milyon liradır, tutanak altına alıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Değeri 450 milyon liraydı"
İhalenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sancak, ihalenin finansmanına ilişkin, "Dost ve kardeş bir ülkenin kurumunun ilgilendiği bir ihale.Çünkü savunma sanayi ağırlığı itibariyle de bölgenin önemli markalarından birisi. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ortaklıkla beraber finansmanı çözeceğimiz bir modeli geliştiriyoruz. Katar devletinin bir kuruluşu. Finansal fondan öteye bir şey. Daha stratejik kurum olma ihtimali daha fazla" açıklamasını yaptı.
Sancak, şartnamede yer alan 200 milyon lira civarında bir yükümlülük üstleneceklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Aslında 951 milyon liralık bir rakam bu. Muhammen bedel konusu algı kayması yaratıyor. Muhammen bedel daha önceki pazarlıklarımızda şirketin sahipleriyle yaptığımız bir şeydi. TMSF aracılık etmişti. O kurumun borcu vardı. Borçları üstlenip şirketi alacaktık. 980 milyon lira civarında iddia edilen bir borç toplamıydı, yoksa bir değer değildi. Yoksa onun çok fazla bir bilimsel değeri yoktu. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası bu konuda uzmandır. Onlardan rapor almıştık ve değer olarak 450 milyon lira demişti, en iyi değerlendirme yapanlar 700 milyon liranın üstünde değer biçmiyordu. Zaten o yüzde diğer girişimciler ilgi göstermedi. Taşın altına elimizi koyalım dedik."
"Babayiğitliğe talip olacağız"
"Türkiye'nin aradığı babayiğit olacak mısınız?" sorusu üzerine Sancak, "Bu bir otomotiv şirketi. Türkiye olarak 1 milyon araba üretiyoruz ama hiçbiri milli marka değil. 1 milyon üretim hattına sahip bir ülke neden milli markasını yapmasın? Başbakan da zaten bunu söylüyor. Pergelin ucunu İstanbul'a koyup şöyle çevirdiğinizde 3 milyar insana hitap eden bir coğrafyada bulunuyor. Neden biz bu insanlara hitap edecek bir araba yapmayalım? Bu manada öyle bir hevesimiz var. O işe de talip olacağız. Ama başarır mıyız, başka girişimcilerle beraber mi başarırız? Bunu hesap edip yola öyle çıkacağız. Böyle bir amacımız var" diye konuştu.
İstihdama yönelik bir soru üzerine Sancak, "Şu anda 680 kişi fiilen çalışıyor. Bizim ilk hedefimiz 3 bin 600 kişiyi tekrar istihdam etmek. Onunla da yetinmeyeceğiz. Neden biz 10 bin, 20 bin, 30 bin kişi çalıştıran bir kuruluşa çevirmeyelim? Biz çok fazla insanla çalışmayı seviyoruz. 1 masa, 2 kasa ve 2 sekreter ile parayı büyütme felsefemiz olmadı, olmayacak" dedi.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: BMC ihale TMSFBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.