MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

21 Kasım 2024 Perşembe 22:11
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA TEKNOLOJİ İNTERNET Bu sitelere hiç giremeyeceksiniz!

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

İTİRAZLAR TOPLANIYOR

Bu sitelere hiç giremeyeceksiniz!

Yeni internet yasağı başlamış durumda. Artık DNS ayarları değiştirilse bile 'yasaklı' sitelere girilemeyecek...
08 Ocak 2014 Çarşamba 11:46

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri" başlığıyla 60'ı aşkın maddeden oluşan bir kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonundan geçti. Maddelerden bir tanesi ise özellikle tepki çekti. O madde internet yayınlarına ağır yaptırımlar getiriyor. İnternet yasağı uygulandığında artık DNS ayarları değiştirilse bile yasaklı sitelere girilemeyecek.

CNNTurk.com'dan Sercan Tezcanoğlu'nun haberine göre "Erişime engel ile ilgili karar 48 saatte verilecek. Yayınların yayılması 4 saatte engellenecek. TİB gerekirse erişim engelleyebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturulacak. İnternet kafelerde kayıtlar belli süre saklanacak."

Bunlar 5651 sayılı internet yayınlarını düzenleme ile ilgili kanuna genişleme getiren teklifte öne çıkan ve tartışılan maddelerden sadece birkaçı...

Çok tartışılan düzenlemeyle internetteki ortamındaki yayınlarda özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayınların internette yayılmasının önüne 4 saatte geçilmesi planlanıyor. Erişimin engellenmesi talebiyle ilgil ikararı Sulh ve Ceza Mahkemelerinin en geç 48 saatte karar vermesi isteniyor. Ayrıca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na Ulaştırma Bakanı'nın izniyle "özel hayatın gizliliği ve hakların korunmasının gecikmesinde sakınca olan hallerde" erişimi engelleme yetkisi veriliyor.

Ayrıca içeriğin yayından çıkartılması ve içeriğe erişimin engellenmesi kararıyla ilgili muhatap sorununu çözmek için Erişim Sağlayıcılar Birliği oluşturulması isteniyor. Tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor.

KANUN TORBAYA NASIL GİRDİ

Aslında bu kanun teklifi 17 Aralık 2013'te torba yasa içinde olmadan 2/1914 numarasıyla tek başına verilmişti. MKYK üyesi Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nu verdiği teklif 12 maddeden oluşuyordu.

Şimdi aynı teklif bu kez 60'tan fazla yasayı içeren bir torbanın içinde geldi. Üstelik komisyondan çıkan halinde eklemelerle birlikte 21 madde var. 60'ı aşkın maddeden oluşan torba kanunun sunuşunda internet ilgili tekliften bahsedilmiyor. Çünkü bu torba kanun aslında Haziran 2013'te hazırlanmıştı, o zaman içinde internetle ilgili herhangi bir madde yoktu ve torba o tarihten bu yana komisyonda beklemedeydi.

Bu maddelerle ilgili itirazlar ise oldukça fazla. Kullanıcılar, Twitter'da #internetkanunuistemiyoruz etiketiyle tepkilerini dile getiriyor.

İTİRAZLAR ŞU ANA BAŞLIKLARDA TOPLANIYOR

-Erişimin engellenmesinde muhatap bulunması için neden içeriği sağlayanlar yerine "servis sağlayıcılar"la bir birlik oluşturuluyor.

-Üye olunması zorunlu tutulan Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin masraflarını da üyelerin ödemesi isteniyor. Ki servis sağlayıcı firmaların hepsi İstanbul merkezli ve Erişim Sağlaycılar Birliği'nin merkezi Ankara olacak. Servis sağlaycıların bu zorunlu masrafları son kullanıcıya yansıtmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

-Bir başka eleştiri de teklifin, birlik nedeniyle yükümlülük altına giren servis sağlayıcıları, sorun çıkaracağını düşündüğü içerikleri ilk baştan "sansürlemeye" yönlendirebilir. Bu da "servis sağlayıcılar"ı sansüre iter. Devlet de "Biz yapmadık, onlar sansürledi"ye getirebilir.

-Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin tek elden internetin takibi ve dinleme için kullanılabileceğinden endişe ediliyor.

-İnternete filtre getiren düzenlemeyi yapan ve bu nedenle kitlelerin tepkisini çekince kısmen geri adım atan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bağlı TİB'e erişim engelleme yetkisi verilmesi de ciddi tartışma konusu.

-Eleştirilerin özeti bu teklifle "devletin interneti tamamen kontrol altına almak istediği" yönünde. Ayrıca uygulamaya hazırlık dönemi bile olmadığı vurgulanıyor.

DNS DEĞİŞTİRİLEREK DE GİRİLEMİYOR

"Tasarı, hali hazırdaki kanunun erişim engelleme yani site sansürleme yöntemine DNS değiştirerek girmeyi engelleyecek şekilde olmak üzere IP tabanlı kısıtlama ve tüm sitenin değil ve fakat sadece “sakıncalı” içeriğin erişime engellenmesini yani sansürlenmesini sağlayacak URL adresi tabanlı engelleme getiriyor.

Türkiye’de barındırılan sitelerden uyarı alan “hukuka aykırı” içeriğin Türkiye’deki yer sağlayıcılarca çıkarılması ve de içeriği yerli olsun yabancı olsun yurtdışında barındırılan sitelerin ise içeriği çıkartılmasa bile ilgili sayfalara Türkiye’den erişimin engellemesinin yolu açılıyor.

"MUĞLAK İFADELER"

'Halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet ve bölge ayrımına dayanarak aşağılama' suçunun da artık site sansürleme nedenleri arasına alınıyor. Bu çok muğlak bir ifade. Birçok site bu maddeye dayanarak kapatılabilir.

5651 Sayılı Kanun’un 9. maddesindeki “uyar-kaldır” usulü de tamamen değiştiriliyor. Buna göre içerik, içerik sağlayıcısı uyarılmadan kaldırılabilecek."

ALTERNATİF BİLİŞİM DERNEĞİ: ÇİN'DEKİ İNTERNETE BENZEYECEK

Alternatif Bilişim Derneği de bir açıklama yayınlayarak internetle ilgili yapılmak istenen düzenlemenin endişe verici bir metin olduğu bildirildi.

Teklifin sorunları çözmek bir yana problemleri katmerleştirileceğinin vurgulandığı açıklamada 5651 sayılı kanunun var olan haliyle dahi ifade özgürlüğüne aykırı olduğunun AİHM kararıyla tescillendiği hatırlatıldı.

Yapılacak düzenlemelerin "erişim engellemeyi yasanın merkezine koyduğunu ve güçlendirdiği" yorumu yapıldı.

STK'larının görüşlerinin alınmadığı da belirtilirken IP ve URL temelli engellemelerin getirilmesi teklifinin Türkiye'deki internetin Çin'dekine benzeteceği vurgulandı.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: internet erişim yasak dns
İLGİLİ HABERLER

DİNİ NEFRET

Yahudilere kayak yasak

İsviçre polisi, bir kayak kiralama mağazasının artık Yahudi müşterilere kayak ve kızak kiralamayacağını duyurması... devamı...

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Elektronik sigaralar yasaklanıyor

İngiltere hükümeti, elektronik sigara kullanan artan sayıda gençle mücadele planlarının bir parçası olarak tek... devamı...

GÜLMEK YASAK

Kuzey Kore de içki yasak

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un gülmeyi, içki içmeyi, doğum günü kutlamayı ve cenazelerde sesli ağlamayı yasakladı. devamı...

AKILLANMIYORLAR!

Reklam için SMS gibi arama da yasak

Reklam SMS’lerinin yasaklanmasının ardından tüketici bu kez sesli aramalar yoluyla rahatsız ediliyor. devamı...

BİRLİKTE GÖRÜNMÜYORLAR

Yapımcıdan dizi aşıklarına yasak

Fox Tv'nin Kiraz Mevsim'i dizisinin iki başrol oyuncusu Serkan Çayoğlu ve Özge Gürel'in aşk yaşadığı ortaya çıktı devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.