Günümüzde hızla gelişen bilim ve teknoloji insan hayatını oldukça kolaylaştırdığını aktaran MemorialDiyarbakır Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ertuğrul Uzar, teknolojinin hatalı kullanımının,sağlık açısından bazı riskler taşıdığına dikkat çekti. Yapılan bilimsel araştırmalara göre telefon, tablet ya da bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçiren kişiler yayılan elektromanyetik dalgalar nedeniyle baş ağrısından şikayet ettiğini dile getiren Doç. Dr. Uzar, gebelikte ve çocuklarda telefon kullanımı baş ağrısı nedeni olabileceğini ifade etti.
Cep telefonunu yoğun kullanan ve baz istasyonlarına yakın bölgelerde yaşayanlarda baş ağrısı, hafıza değişiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik şikayetlerin sık görüldüğünü aktaran Doç. Dr. Uzar, telefonla uzun süre konuşanlarda baş ağrısı, kulakta ve başta yanma hissi oluşmakta, gebelik döneminde ve çocuklarda kontrolsüz cep telefonu kullanımı migren ve farklı karakterlerdeki baş ağrılarına neden olabileceği yapılan çalışmalarla kanıtlandığını belirtti.
Psikoloji de olumsuz etkilenebilir
İş yaşamının vazgeçilmez parçası olan bilgisayarların da önemli sağlık sorunlarına yol açtığını vurgulayan Doç. Dr. Uzar, "Uzun süre cep telefonu ve bilgisayarın kontrolsüz kullanımı, baş ve eklem ağrısı, işitme kaybı, sersemlik hissi, baş dönmesi, sıkıntı, stres ve gerginlik hali ile ilişkili sorunları ortaya çıkarmaktadır. Cep telefonu ve bilgisayar kullanan kadınlar erkeklerden daha fazla olumsuz etkilendiği de unutulmamalıdır" dedi.
Baş bölgesinde ağrıya neden olabilir
Cep telefonunun, özellikle baş bölgesinde hafif şiddette baskı veya yanma tarzında ağrılara sebep olabileceğini dile getiren Doç. Dr. Uzar, "Bu şikayetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, akustik nörinom yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda iyi huylu tümörlerin oluşumunu da tetiklemektedir" diye konuştu.
Teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için bilgiler veren Doç. Dr. Uzar, şu önerilerde bulundu:
"Cep telefonu ile kulaklık takılarak konuşulabilir. Çekim alanının düşük olduğu yerlerde konuşma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletişim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kişinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar.Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereği gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır."
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: cep telefonu bilgisayar agri mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.