MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

21 Kasım 2024 Perşembe 21:55
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA YAŞAM SAĞLIK ANNE & ÇOCUK DOKTORUM Çocuğunuzun iştahını açmak için...

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

ANNELERE TAVSİYE

Çocuğunuzun iştahını açmak için...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hallaçoğlu, karşılaşılan sorunlardan iştahsızlık konusunda bilgi verdi.
29 Aralık 2014 Pazartesi 11:29

İştahsızlığın üstesinden nasıl gelecekleri hakkında ipuçları paylaşan Hallaçoğlu, ebeveynlere önerilerde bulundu. Bütün insanların yaşlarına ve ihtiyaçlarına göre değişken iştaha sahip olduklarını belirten Hallaçoğlu, iştahı yemek yenilen ortam, gıdanın görünümü-sunuluş şekli, daha önceki deneyimler ve o toplumun yemek kültürü etkiler doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

İştahsızlığın "açlık hissine duyarsız kalmak" şeklinde ifade edildiğini vurgulayan Hallaçoğlu, çocuklarda ise iştahsızlığın kendini daha çok yemek seçme şeklinde gösteren bir sorun olduğunu, ebeveynlerin çocuk doktorlarına en sık başvurma nedenlerinden birisinin bu olduğu kaydetti. Hallaçoğlu, çocuklarda iştahsızlığın ek gıdalara geçiş döneminden, ilköğretimin ortalarına kadar ve sıklıkla da 9 ay-2 yaş arasında yaşanan bir durum olduğunu belirtti.

"3 HAFTADAN DAHA UZUN İŞTAH KAYBI ALARM NEDENİ"

Hallaçoğlu, diş çıkarma, katı ve yeni gıdalara başlama ya da bir yaşından sonra büyüme hızının yavaşlaması ile öncesine göre enerji ihtiyacının azaldığı durumlarda iştahta doğal bir azalma olduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra çeşitli hastalıklar nedeniyle de bir süre için geçici iştah kayıpları gözlenebildiğini vurgulayan Hallaçoğlu, "Ancak 3 haftadan daha uzun devam eden iştah kayıplarında ve yapılan takipler sonucunda çocuğun büyüme gelişmesinde gerilemeye neden olan bir iştah kaybı varsa altta yatan bir sorun (demir eksikliği, reflü, idrar yolu enfeksiyonları, çölyak hastalığı, tiroid bezi bozuklukları vb.) olup olmadığının çeşitli tetkiklerle araştırılması gerekebilir" dedi.

Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyasalamayın

İştahsız çocuğa yaklaşırken çocuğun da bir birey olduğu ve onun da isteklerine, tercihlerine saygı duymak gerektiğinin unutulmaması gerektiğini belirten Hallaçoğlu, "Sabır çok önemlidir. Birçok çalışma çocukların kendi enerji alımlarını daha bebeklikten itibaren kontrol edebildiklerini göstermektedir. Çocuğumuzu bir başka çocuk ile kıyaslamamak gerekir. Gelişim hızlarının farklı olabileceği ve genetiğin önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Annelere tavsiyeler
Çocuklarda iştahsızlık sorununun üstesinden gelmeye çalışırken, annelere tavsiyelerde bulunan Hallaçoğlu, şunları kaydetti: "Sofraya birlikte oturulmalı, yemeğin sofrada yenileceği kavramını öğretip peşinde yemekle gezmemeli, çocuğumuza örnek olup yanında yemek seçmemeye özen gösterilmeli, beslenme saatlerinin düzenli olmasına gayret edilmeli, öğün aralarında atıştırmalık yiyecek ve içeceklerden çocuğumuzu uzak tutmalı, tabağını çocuğun ilgisi çekecek şekilde düzenlemeye özen göstermeli, yemek yerken ilgisini, dikkatini başka yöne çekebilecek televizyon, bilgisayar gibi araçları uzak tutmalı, ceza ya da ödül vermek yöntemlerinden uzak durmaya çalışılmalıdır. Sonuç olarak yemek saati tüm aile için keyif alınan bir zaman dilimi olmalıdır. Böylece hepimizin iştahı artacaktır."

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: istahsizlik cocuk mgd haber güncel m041028

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.