Gıda fiyatlarında Türkiye ve dünya arasındaki makas açılıyor. Ekim ayındaki yüzde 1.90'lık TÜFE artışının 1.80 puanlık kısmı giyim, konut ve gıda fiyatlarındaki artıştan gelirken, ana harcama grupları itibariyle gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,65 artış gerçekleşmişti. Dünyada ise tersine gıda fiyatları düşüyor.
Dünyada gıda fiyatlarındaki aralıksız düşüş yedinci ayı olan Ekim'de de devam etti ve yıllık düşüş yüzde 6.9 düzeyini buldu.
Bu düşüşlerle birlikte, merkez bankası'nın uzun süredir yüksek enflasyonunun nedeni olarak gösterdiği gıda fiyatları küresel düzeyde 2010 yılındaki düzeylerine geriledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Nisan ayından bu yana yedi aydır aralıksız düşüyor. FAO Gıda Fiyatları Endeksi'ndeki düşüş, Ekim'de hızını yitirse de, yüzde 0.2 düşüşle 192.3 puana geriledi.
Böylece, Mart ayında 213.8 puan olan FAO Gıda Fiyatları Endeksi'ndeki yedi aylık kayıp 21.5 puan oldu ya da yüzde 1.0 oldu.
FAO açıklamasında, fiyatlardaki hafif düşüşün süt ürünleri ve et fiyatlarındaki geri çekilmeden kaynaklandığı belirtilirken, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarının biraz yükseldiğine işaret edildi ve tahıl fiyatlarının ise Eylül'deki düşük düzeylerinde sabit kaldığı vurgulandı.
TAHIL FİYATLARI ENDEKSİ
FAO Tahıl Fiyatları Endeksi Ekim ayında Eylül'deki 178.4 puanlık düzeyinde değişmeden kaldı. Böylece, küresel tahıl fiyatlarındaki yıllık düşüş, Eylül'de olduğu gibi Ekim'de de yüzde 9.3 ile 18.2 puan düzeyinde gerçekleşti.
FAO'dan yapılan açıklamada, "Buğday ve iri taneli tahılların fiyatları, beş aylık sert düşüşlerin ardından, ABD'de mısır hasadındaki gecikmeler ve Avustralya'da buğday hasadına ilişkin beklentilerde bozulmaların etkisiyle Ekim'de istikrar buldu" denildi.
FAO BİTKİSEL YAĞ ENDEKSİ
FAO Bİtkisel Yağ Endeksi, Ekim'de 1.6 puan ile yüzde 1.0 düzeyinde yükselerek 163.7 puana çıktı ve böylece bu grupta Nisan'dan bu yana süren gerileme de durmuş oldu.
FAO açıklamasına göre, bu yükselişte Malezya ve Endonezya'daki palmiye yağı üretimindeki lavaşlama etkili oldu. FAO açıklamasında ayrıca, Karadeniz havzasındaki ayçiçek hasadının da beklentilerin altına kalmasının bitkisel yağ fiyatlarını yukarıya çektiği belirtildi.
FAO SÜT ÜRÜNLERİ ENDEKSİ
Buna karşılık, FAO Süt Ürünleri Endeksi Ekim'de yüzde 1.9'a karşılık gelen yüzde 3.5 puan düzeyinde gerileyerek 184.3 puana düştü. Böyelece süt ürünleri fiyatlarındaki yıllık düşüş dü yüzde 26.6'ya ulaştı.
Süt ürünleri endeksini aşağıya eçen en önemli etken tereyağ ve süt tozu fiyatlarındaki düşüşler oldu. Buna karşılık peynir fiyatları değişmedi. Ekim'deki düşüşle, süt ürünleri fiyatları sekiz ay üst üste düşerek 2012 Ağustos ayındaki düzeye kadar indi.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: gıda tarım hayvancılık fiyat mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.