MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

29 Nisan 2024 Pazartesi 10:46
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA YAŞAM HOBi Ekolojik yaşamın püf noktaları

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

EVDE GERİ DÖNÜŞÜM

Ekolojik yaşamın püf noktaları

Çöplerimizin miktarı düşürüldüğünde çevremize ve sağlığımıza katkılarda bulunabiliriz.
25 Aralık 2013 Çarşamba 15:13

Batıdaki ortalama insan her 3 ayda bir kendi kilosuna eşit çöp atar. Evlerimizden çıkan çöp atıkları için oldukça fazla bir alan ve çöp arabaları kullanılır. Çöplerimizin miktarı düşürüldüğünde çevremize ve sağlığımıza büyük katkılarda bulunabiliriz. Çöplerimizi azaltma yolumuz ise çöplerimizi geri döndürmektir. 

Evimizden çıkan çöpleri azaltmak çevremiz için yaptığımız en faydalı davranışlardandır. Çöpümüzün yüzde 75’i satın aldığımız malzemelerin paketlemelerinden oluşur. 

Doğaya yardımcı olmak için yapabileceklerimizi Selen Özarslan Aktar'ın hazırladığı Ekolojik Yaşam Rehberi'nden aktarıyoruz.

Mümkün olduğu kadar az paketlemesi olan ürünleri tercih edin,

Meyve ve sebzelerinizi alırken mümkün olduğu kadar az paketleme kullanın,

Büyük miktarlarda almayı tercih edin. Bir büyük paket, iki küçük paketden daha az paketleme malzemesi içerir.

Tekrar kullanılabilen paketlemeleri tercih edin,

Yiyecekleri çocuk boylarına bölünmüş olarak almak yerine, büyük boy paketlemeleri almayı tercih edip, evinizde tekrar kullanılabilen paketlere bölebilirsiniz.

Arabanızda veya çantanızda alışverişe gittiğiniz zaman kullanmak üzere ya sağlam bez alışveriş torbalarını, ya da daha önce kullandığınız plastik torbaları tutun, gerektiği zaman onları kullanın

Alışveriş torbalarını evinizde çöp için veya köpeğiniz varsa onun dışkısını toplamak için kullanabilirsiniz.

Tekrar kullanmayacağınızı düşündüğünüz plastik torbaları tekrar kullanılabilecek marketlere iade edin.

Kağıt peçete yerine bez peçete tercih edebilirsiniz. Hem daha şık bir görünüş verecektir hem de bolca aldığınız bez peçeteleri yıkayarak tekrar kullanabileceksiniz.

Hediye verirken sadece bir kerelik kullanılacak ve atılacak hediye paketleri yerine, yaratıcılığınızı kullanarak hem daha şık hem de işe yarayan malzemelerden hediye paketi yapabilirsiniz. (Örneğin ipek bir atkıdan veya şaldan veya daha sonra başka bir amaç için kullanılabilecek şık bir kutudan.)

Tekrar Kullanın

Artık kullanmayacağınız kıyafetleri ikinci el mağazalarına, kimsesizlerin evine veya ihtiyacı olan yoksullara dağıtın.

Kıyafetler genellikle eskimeden çocuğunuz büyür. Başka ailelerle değiş-tokuş yapabilir, akraba veya ihtiyacı olan ailelere dağıtabilirsiniz.

İkamet ettiğiniz şehir veya belediye elinizde kalan fazla ev ürünlerini kullanabilirler. Bu ürünler duvar boyası, duvar kağıdı, tamir malzemeleri gibi ürünler olabilir. Belediyenizden bu malzemeleri ziyan etmemek için neler yapılacağına yönelik yardım alabilirsiniz. Belki de böylece ilk farkındalığı siz yaratmış olursunuz.

Boş kutu, şişe gibi malzemeleri yaratıcılığınızı kullanarak evinizde tekrar kullanabilirsiniz. Saklanacak eşyalarınızı koyabilir veya bitki, çiçek yetiştirmek için kullanabilirsiniz. Özellikle boyar veya süslerseniz oldukça şık olabilirler. Ben cam kavonozlarda satılan yiyecek malzemeleri bittikten sonra yıkarım. Daha sonra cam boyasıyla boyayıp, şık bitkilerle süsleyerek, evin farklı yerlerine yerleştiririm.

Geri döndür

Tekrar kullanmak ve geri döndürmek, insanlar tarafından oldukça karıştırılır. Geri döndürmek, ürünü fiziksel olarak değiştirir, tekrar kullanmak ise ürünü olduğu haliyle kullanmaktır. Mesela geri döndürülen kağıt, aslında kağıdın mürekkepten temizlenmesi ve yatak çarşaflarının üretiminde tekrar kullanılır hale getirilmesidir. Bazı plastikler halı ipliklerinde, bahçe mobilyalarında, çöp torbalarında vs kullanılır. Metal ve camlar eritilip, tekrar şekillendirilerek değişik amaçlar için kullanılırlar.

Alüminyum kutuların geri döndürülmesi tekrar üretiminin %5 enerjisiyle yapılır ve bir kutunun geri döndürerek yapımından kazanılan enerji, bir televizyonun 2 saat açık tutulmasına eşittir.

Geri döndürülmüş bir cam şişe üretmek, kumdan yeni bir tane üretmenin yarısı kadar su tüketir ve 100 vatlık bir ampülün dört saat açık olmasına bedel enerji harcamasına eşittir.

Geri döndürülmüş kağıttan üretilen kağıt, işlenmemiş kağıt hamurunu işlemenin yüzde 60-70 kadar daha az enerji ve yüzde 55 daha az su tüketimine eşittir.

Bir buçuk metre yüksekliğinde geri döndürülmüş gazete, bir ağaca bedeldir. Bir ağaç, 700 kağıt alışveriş torbasına bedeldir.

Geri döndürmek ülkemizde hala oldukça yeni bir kavram olduğu için çoğu belediye şimdilik sadece kağıt ve pil için özel çöpler sağlıyor. Fakat eğer siz çöplerinizi kağıt, plastik, alüminyum, cam ve diğer olarak ayırıp, mahallenizde bulunan büyük kutulara atarsanız, hem aileniz hem de dünyanız için büyük katkılarda bulunursunuz. Cam ürünlerinin birçoğunu geri götürdüğünüz zaman verdiğiniz paranın belirli bir kısmını iade alabilirsiniz. Belediyenizle geri döndürmenin faydaları üzerine konuşup, dünyanız için büyük değişiklikler yaratabilirsiniz. 

Doğanız için yapacağınız en iyi şey çöplerinizi mümkün olduğu kadar azaltmaktır. Eğer aldığınız malzemelerin paketlemelerine ve kullandığınız gereksiz paketlemelere özen gösteririrseniz, tek bir ev halkı olarak bile doğaya oldukça faydalı bir davranışta bulunup, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Marketten meyve aldığınız zaman fazladan torba kullanmamaya özen gösterin. Mümkünse aldığınız ürünlerin geri döndürülmüş olmasına da dikkat edin.

 

Hangi ürünleri geri döndürebiliriz?

Kağıt; fazla beklediğiniz takdirde çürürler, o yüzden kullanım biter bitmez geri döndürünüz.

Karton; mısır gevreği kutusu, ambalaj kağıdı, yumurta kartonları temiz oldukları takdirde geri döndürülebilir.

Cam; geri döndürmek için cam şişeleri ve kavanozları çalkalayın ve üzerindeki metal veya plastikleri çıkartın. Temiz ve kırılmamış cam kapları geri döndürebilirsiniz. Kırılmış, kuvvetlendirilmiş ve pencere camları geri döndürülemez.

Plastik şişeler; üretilen plastik şişelerin birçoğu tekrar kullanılabilen ürünlerden elde edilir. Altlarında 1 ve 2 yazan şişeler, tekrar kullanılmaya en uygunlarındandır. 7’ye kadar çıkan numaralarda 7 en az geri döndürülenidir.

Plastik torbalar; temiz olarak geri döndürülebilir fakat doğaya faydalı olmak için bir başka yöntem ise plastik torbaları alışverişte tekrar kullanmak veya alternatif olarak daha uzun ömürlü bez torbalar kullanmaktır.

Tekstil; vakıflar bağışlanmış kıyafetleri satarak para kazanırlar.

Piller; toksik metaller içeren piller sularımızı kirletir. Pilleri bazı belediyelerde sıkça bulunan pil çöplerine atarsanız, içerisinde bulunan toksik metaller çıkarılır ve doğaya zararı engellenir.

Metal; sodalı içecekleri koyduğumuz alüminyum kutular ve alüminyum folyalar geri döndürülen çöpler arasında üretimi en pahalı olan materyallardır, temiz olarak geri döndürebilirsiniz.

Gübre; eğer bahçeniz varsa mutfak ve bahçenizden çıkan çöpleri komposta ettikten sonra bahçenizde gübre olarak tekrar kullanabilirsiniz.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: Ekolojik çöp geri dönüşüm çevre sağlık hobi yaşam Selen Özarslan Aktar Yaşam Rehber
İLGİLİ HABERLER

TÜRKLE PROJE GELİŞTİ

Türk firması uzaydaki çöplere talip

Bir Türk firması uzaydaki çöplere talip oldu. Dünya yörüngesinde uydular ve uzay araçları için çarpışma riski... devamı...

İNTERNET VE CİNSELLİK

İnternetin cinsel yaşamınıza etkisi

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri, peki sanal seks geldi mertlik bozuldu mu? devamı...

HİS KAYBINA NEDEN OLUYOR

Dar pantolonlar sağlıksız

Kadınların vazgeçemediği dar kot pantolonların sağlık açısından zararlı olduğu ve tercih edilmemesi gerektiği belirtildi devamı...

DİKKAT ETMEKTE FAYDA VAR

Seks yaşamınızı bitiren şeyler

Partnerinizin istekleriyle ilgili düşünceleriniz seks yaşamınızda yıkıcı olabilir mi? işte detaylar... devamı...

DOĞAYA DESTEK!

Baumit Dünya Çevre Günü'nü kutluyor

Baumit 'Doğa ile dost yaşamak mümkün' diyerek Dünya Çevre Günü'nü kutluyor. devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.