MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

23 Kasım 2024 Cumartesi 03:30
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA TEKNOLOJİ ELEKTRONİK Elektronik atıklarımız dağı aştı!

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

KAÇ TON OLDU?

Elektronik atıklarımız dağı aştı!

BM tarafından açıklanana göre, dünya genelindeki elektronik atıklar kelimenin tam anlamıyla Mısır Piramidi oldu!
04 Şubat 2014 Salı 11:32

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan verilere göre, 2017 yılında dünya genelindeki elektronik atıklar 2012 seviyesinin yüzde 33 üzerine çıkarak, 65.4 milyon tona ulaşacak. Bu oran, sekiz büyük Mısır piramidi hacmine denk geliyor.

BM raporu, E-Atık Sorunu Çözme Girişimi (StEP) tarafından gerçekleştirilen interaktif online dünya haritasını temel alıyor. Ülkelerin e_atık üretimine  yer veren haritaya göre, e-atık üretiminin en yüksek olduğu ülke ABD. İkinci sırada ise Çin geliyor.

Rapor, özellikle e-atıkların geri dönüşümünün çok büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bunun başlıca iki nedeni var: Birincisi elektronik malzemelerin içerdiği zehirli ağır metallerin çevreye zarar vermesi; ikincisi ise birçok değerli yan parçanın yeniden kullanılabilir olması. 

Rapora göre, e-atıkların geri dönüşümü çok önemli iş fırsatları sunuyor. Dolayısıyla raporda yer verilen online e-atık haritası; hükümetleri, sanayiyi ve diğer organizasyonları e-atık yönetimi konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.  Hedef başarılı bir e-atık yönetiminin yollarını göstermek ve kullanılmayan cep telefonları, laptop, televizyon ve bilgisayar monitörlerinin geri dönüşümünü sağlamak.

Öncelikli olarak yasadışı e-atık transferinin önlenmesi için hükümet kontrolleri ve şeffaflık şart. Raporda gündeme gelen öneri, ticareti yapılan ürünlerin kodlanması. Böylece bu kodlar, başka ülkelere giden e-atıklar için bandrol niteliği taşıyabilecek.

Rapora göre dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, elektronik ürünlerde kullanılan malzemelerin dikkatsiz yönetiminin engellenmesi. LED lambalarda kullanılan gazlar; devre kartlarındaki altın, gümüş ve alüminyum gibi değerleri metallarin  ayrıştırılması için kullanılan asitler bunların başında geliyor. Çin, Hindistan ve Afrika’da, bu metallerin ayrıştırılmasında kullanılan yöntemler, çalışanlara ve çevreye zarar verebiliyor.
Oysa, e-atıklar, gelişmekte olan ülke vatandaşları ve KOBİ'leri için önemli iş fırsatları sunabilir.

Rapora göre, kullanılmış elektronik ürünlere ikinci bir yaşam şansı vermek ve bu ürünlerin, ihtiyacı olan insanlar tarafından uygun fiyata satın alınmasını sağlamak her iki taraf için de kazan-kazan durumu yaratacak. Bunu sağlamak için, gelişmekte olan ülkelere gönderilen ürünlerin çalışır durumda olması yeterli. 

Raporda yer alan veriler

- Dünya genelinde her bir kişi 2012 yılında ortalama yedi kilo e-atık üretti. Bu toplamda 
48.9 milyon tona denk geliyor.

- E-atıkların büyük bir bölümü, düzenlemelerin yetersiz olduğu gelişmekte olan ekonomilere gidiyor.

- E-atık haritasında 184 ülkeye yer veriliyor. 2012 yılında en fazla e-atık üretimi gerçekleştiren ülke, 9.4 milyon tonla ABD olmuş. İkinci sırada 7.3 milyon ton ile Çin geliyor. 

- Kişi başına düşen e-atık ortalamasına bakıldığında ise, Katar 63 kilo ile dünya ortalamasını dokuza katlıyor. Kişi başına düşen en az e-atık üretimi ise 680 gram ile Etiyopya ve 210 gram ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti.

- ABD’nin e-atıklarının büyük bir bölümü yasa dışı yollarla Latin Amerika, Çin ve Ortadoğu’ya gidiyor.

- Türkiye’de kişi başına düşen e-atık üretimi 8.83 kilo.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: elektronik atık e-atık Birleşmiş Milletler
İLGİLİ HABERLER

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Elektronik sigaralar yasaklanıyor

İngiltere hükümeti, elektronik sigara kullanan artan sayıda gençle mücadele planlarının bir parçası olarak tek... devamı...

HAYALİN SINIRI YOK!

Elektronik cihazlar artık derimizde

Dokunmatik ekran konusunda artık sınırları zorlayan teknoloji artık derilerin üzerine işlenecek şekilde olmuş bulunmakta devamı...

ORGANİZE DOLANDIRICILIK

Elektronik devine 'haciz' tuzağı

100 ülkede faaliyet gösteren elektrik şirketine 3 milyon liralık sahte senetler kullanılarak haciz işlemi uygulandı. devamı...

BAKAN AÇIKLADI

Elektronikte vergiler değişiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal ürünlere ek vergi uygulamasıyla ilgili olarak kategori listesini açıkladı devamı...

GENELGE YAYIMLANDI

Uçakta elektronik serbest

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçaklarda elektronik cihazların kullanımına ilişkin yeni bir genelge yayınladı devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.