Fransa'nın başkenti Paris'te mevkidaşı François Hollande ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Niçin Kobani? Niçin İdlib, Hama, Humus, Deyr Ez Zor değil, Irak değil? Oralara yönelik eylem yapılmıyor da varsa yoksa Kobani? Bizim sınırımız, zaten şu an insan yok. 100 bin insan bizim misafirimiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Fransa'nın tavrıyla ilgili olarak, "Bugün değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi özellikle almanın da beklentisi içerisindeyim. Gerçi kendileri bir ışık yaktılar ama bu ışık diyorum biraz daha net olursa, flu olmasın, net olsun ve Türkiye'ye ben bu müjdeyle döneyim" dedi.
"ADETA İHANET"
Erdoğan, "Uluslararası medya, Türkiye'yi DEAŞ'a (IŞİD) destek veren bir ülke olarak gösteriyor. Bu bir defa Türkiye'ye karşı çok ciddi bir haksızlıktır. Adeta ihanettir bu. Türkiye hiçbir zaman DEAŞ gibi bir terör örgütüne destek vermemiştir. Asla böyle bir desteğin yanında da olmamıştır" şeklinde konuştu.
"MÜJDEYLE DÖNEYİM"
Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Fransa'nın tavrıyla ilgili olarak, "Bugün değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi özellikle almanın da beklentisi içerisindeyim. Gerçi kendileri bir ışık yaktılar ama bu ışık diyorum biraz daha net olursa, flu olmasın, net olsun ve Türkiye'ye ben bu müjdeyle döneyim. Türkiye, AB muktesabatına en hazır ülkedir. Bazı fasıllar konusunda Türkiye tüm hazırlıklarını yapmıştır. Fransa’nın bloke edildiği fasıllarla ilgili adım atılırsa sonrası gelecektir. Türkiye ve AB bütünleşsin istiyoruz." dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
Fransa ile olumlu görüşmeler yaptık. Özellikle ikili ilişkilerimizde Türkiye-Fransa gayet iyi bir seyir izliyor.
Savunma sanayine yönelik attığımız adımlar konusunda görüşmeler sürüyor. Japonya-Fransa-Türkiye olarak üçlü bir adımımız var. Bu nükleer enerji santralini bir an önce bitirmenin gayreti içerisindeyiz.
NİÇİN KOBANİ?
Niçin Kobani? Niçin İdlib, Hama, Humus, Deyr Ez Zor değil, Irak değil? Oralara yönelik eylem yapılmıyor da varsa yoksa Kobani? Bizim sınırımız, zaten şu an insan yok. 100 bin insan bizim misafirimiz.
2 bin savaşçı var, bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor? Yapılması gereken koalisyon güçlerinin Suriye’de DEAŞ (IŞİD) başta olmak üzere müdahalesi olmamıştır.
Terör örgütü var, bir de devlet terörü estiren bir Esed var. Acaba Esed giderse ne olacak diye düşünen bir anlayışın DEAŞ’le mücadele etmesi mümkün değil.
Biz demokrasi diyorsak, Esed giderse halk ne isterse o olur dememiz lazım. Bunu savunuyorsak demokrasiyi savunuyoruz demektir.
Bir otokrat gidecek yerine yeni bir otokrat gelecek diyorsak demokrasiyi konuşmamızın anlamı yok. Suriye’de durum bu.
Irak’ta maalesef katılımcı bir ordu yoktur. Sürekli kaçmaktadır ve kaçtıkça yerini IŞİD’e teslim etmektedir.
François Hollande'ın açıklamasından başlıklar:
Esad kendi halkını öldürüyor. Bizler ÖSO'ya destek veriyoruz. Bu da sayın Erdoğan'la yaptığımız görüşmede dile getirdiğimiz konu oldu.
IŞİD SURİYE VE IRAK'TA KATLİAM YAPIYOR
Kobani'de ne olursa olsun kazanabilmek için demokratik muhalefetin gerekli desteği alması şarttır diye düşünüyoruz. Türkiye ile yapacaklarımız çerçevesinde uçuşa kapalı bölgelerin oluması, güvenli bölgelerin oluşması yönünde hem fikiriz.
Türkiye'nin Avrupa ile içten bir diyaloğunun olması gerekiyor. Önemli olan üyelik olacak mı olmayacak mı kararlaştırmak değil, bu mümkün mü diye görüşmek gerekiyor.
Adalet insan hakları güvenlik gibi konuları Avrupa düzeyinde açmanın mümkün olduğunu biliyoruz ve bu mesajı verdim sayın Erdoğan'a.
ANAHTAR ŞEHİR: HALEP
Burada durum acildir. Sadece Kobani yoktur başka şehirlerde vardır tehdit altında olan. Irak'ta da vardır. Bizim için anahtar bir şehir de Halep... Özgür Suriye Ordusu ve demokratik muhalefete destek veriyoruz. Ama Kobani de önemli konular arasında. Gerçi şehir boşaltıldı ama gerekli desteği vermek zorundayız. Bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ
Avrupa'da Türkiye'nin üyeliği konusunda bazı blokajlar vardı. Ben 22 ve 23. başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Herhangi bir koşula bağılı kalmaksızın ikili ilişkilerimizi de üst düzeye çıkarmamız gerekiyor. Önemli olan bazı konularda ilerleme olmasıdır.