MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

21 Kasım 2024 Perşembe 22:46
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA SAĞLIK DOKTORUM "Gece 11 ile 02 arasında uyuyun"

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

KALİTELİ UYKU MÜHİM

"Gece 11 ile 02 arasında uyuyun"

Uykusuzluk, gribe ve birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi, hastalıkların iyileşme sürecini de yavaşlatıyor.
31 Ocak 2014 Cuma 12:04

Gribin kol gezdiği bugünlerde, uzmanlardan sık sık sağlıklı beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine yönelik açıklamalar geliyor. Griple mücadelede, sağlıklı beslenme ve hijyen kadar kaliteli uykunun da son derece önemli rol oynadığını belirten İntegratif Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Aydın, uykusuzluğun, hem hastalıklara zemin hazırladığını hem de hastalıkların iyileşme sürecini yavaşlattığını söyledi. Dr. Aydın’ın dikkat çektiği önemli bir nokta da uykunun zamanı ve uyunacak ortamın özellikleri. Çünkü kaliteli uykuda karanlık temel şartların başında geliyor. Zira melatonin karanlıkta salgılanan bir hormon. Dr. Aydın, melatonin eksikliği olan kişilerde gribal enfeksiyonların ve bazı bakteriyel hastalıkların daha fazla izlendiğini, hatta bu hastalıkların daha ağır geçtiğini söylüyor.

SİHİRLİ KELİME: MELATONİN 
Dr. Aydın, melatonin hormonunun faydalarına ilişkin her gün yeni çalışmaların ortaya çıktığını belirtiyor: Melatonin hormonunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine dair pek çok çalışma var. Bağışıklık sistemi de normalde bir dedektif gibi çalışır. Her gün ya içeriden oluşan, kontrolsüzce çoğalan tümör hücreleri ya da dışarıdan bakteri veya virüs gibi zararlıların üzerinde dedektif gibi tarama yapar. Yolunda gitmeyen bir şey varsa dışarıdan gelen zararlılar varsa bunları temizler. Ve melatonin hormonunun görevini yapması için sağlıklı ve kaliteli uyku şart.”

Melatonin hormonunun bağışıklık hücrelerini pozitif yönde etkilediğine vurgu yapan Dr. Aydın, bağışıklık sisteminin zayıflamasının kansere kadar gidebildiğini, bu nedenle gece çalışan insanların daha fazla risk altında olduğunu hatırlatıyor. 

GECE 23’DEN SONRA UYKU HERKESE ŞART 
Dr. Aydın, melatonin hormonunun en fazla salgılandığı saatler hakkında ise şunları söylüyor: Melatonin özellikle gece 11’den sonra salgılanmaya başlıyor ve gece 2’ye kadar en üst seviyeye çıkıyor. Sabaha doğru da yavaş yavaş azalıyor. O nedenle özellikle bu saatlerdeki uykuyu kaçırmamak gerekiyor. Tabii melatonin hormonunun en çok karanlıkta salgılandığını unutmamak gerekir. Bu nedenle uyunulan yerin karanlık olması, gece lambası kullanılmaması çok önemli.”

İhtiyaç duyulan uyku süresi ise kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Kimi 8 saatlik uykuyla kendini zinde hissederken, kimine 6 saat yetiyor da artıyor. Buna karşın Dr. Ebru Aydın, genel olarak insanların ortalama 7 saat uyuması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Kuvvetli bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir ömür için 6 saatten az uyumamak gerekiyor. 6 saatten az uyuyan kişilerde örneğin kalp hastalıkları daha fazla izleniyor. Gündüz uykularının çok fazla önemi yok. Önemli ve gerekli olan gece 11’den sonra uyumak. Ancak sağlıklı ve kaliteli uyku için kesinlikle karanlık ortam şart. Televizyon başında uyumak ise son derece sağlıksız ve yanlış. Bu arada oda ısısı da çok sıcak olmamalı.”

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: melatonin Kadın Hastalıkları ve Doğum sağlıklı beslenme gribal enfeksiyon bağışıklık sistemi tümör kanser
İLGİLİ HABERLER

SARAY ONAYLADI

Kral Charles'a kanser teşhisi

Buckingham Sarayı, Kral Charles'a bir tür kanser teşhisi konulduğunu söyledi. Kanserin türü açıklanmadı; prostat... devamı...

UMUT VAAD EDİYOR

Kişiye özel kanser tedavisi

Doç. Dr. Tan İnce, tümör hücrelerini laboratuvar ortamında hızlı bir şekilde büyütmeyi başardı. devamı...

SAĞLIK ÖRGÜTÜ AÇIKLADI

Ağız kanseri artıyor!

Dünya Sağlık Örgütü WHO'nun araştırmasına göre, dünyada her yıl 40 bin vakaya ağız kanseri tanısı konuluyor. devamı...

AML HASTALARI DİKKAT!

Kan kanserine karşı avokado

Kanadalı bilim adamları günde bir avokado yiyen kan kanseri hastalarının kanseri yenme olasılığının arttığını açıkladı devamı...

UMUT VAAD EDİYOR

Cilt kanserine yeni yöntem

Bilim adamları uçuğa neden olan herpes virüsünün genetiğini değiştirerek cilt kanseri tedavisinde yeni yöntem geliştirdi devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.