Çıraklıktan geçişte ilk öğrendiğimiz şey, ucunda bir duy bulunan sıkma torbasını veya bir kağıt-kalem yapıp içini krema ile doldurup süsleme yapmaktı. Eskiden dural garni yapmak denirdi. Gelişen teknoloji ile zamana yenildi gibi gözükse bile değerinden hiçbir şey kaybetmediği de bir gerçek.
Pasta süslemede kullanılan en önemli tekniklerden ve yeniliklerden bazı örnekler verelim. Eskiden kağıt-kalem içindeki krema ile süsleme yapılırdı, şimdi ise tüp içinde hazırları olduğu gibi, normal kurşun kalem gibi olup, kalemin içindeki kurşun kömür yerine çikolata bulunan kalemler ile çizim ve süslemeler yapılabiliyor. Badem ezmesinden yapılan güller, hayvancıklar, yapraklar, yerini hazır ve daha gösterişli şeker ve gofretten yapılma süslemelere, hazır baskı resimlere bırakıyor...
Bugünkü süslemelerin yenilebilir (Ostiya) kağıtlarının, yarım asır önce İstanbul'da imalatının yapıldığını ve satıldığını pek kimse bilmez. Bugün ise bilgisayar ile mürekkep yerine gıda boyası püskürten yazıcılar ile istenilen resimleri pasta üzerinde kopyalamak mümkün. Çağın değişimine ayak uydurmak, ama bu arada el beceri ve ustalığımızı ihmal etmemek, ustayı usta yapan sanatı da devam ettirmek gerekiyor.
KAĞITTAN KALEM YAPILMASI
Kağıt 4, 8 veya 16 dikdörtgen oluşturacak şekilde katlanır. Çaprazlamasına kesildiğinde 3 farklı boyutta torba elde edilir. Bir torba yapmak için kağıdı dik açısı sağa gelecek şekilde tutunuz. Kağıdın ön yüzünü, arka doğru uzun kenarın ortalarında bir noktaya gelene kadar katlayınız. Geldiğiniz noktayı dikkatlice tutarak katlamaya devam ediniz. Sarkan uç da sıkıştırıldıktan sonra torbanız hazırdır. Torbayı katlarken çok özen gösterilmesi gerekir. Torba sıkıca katlanmalıdır, aksi halde kullanım sırasında torba parçalanır.
KAĞIT-KALEM İLE DEĞİŞİK SÜSLEME ŞEKİLLERİ
Eritilmiş kuvertür kağıt kalemin içine doldurulur, istenilen şeklin kalınlığına göre, kalemin ucu kesilerek gösterilen şekiller yapılır, donması için buzdolabında bir süre bekletilir. Buzdolabından çıkartılan şekiller her türlü pasta çeşidinin süslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir.
ÇİKOLATA KAFES
Bu süslemenin yapımında da arzu edilen çeşitte (Bitter, Fildişi, Sütlü) eritilmiş kuvertür kullanılacaktır. Kağıt-kaleme doldurulan eritilmiş kuvertür, yağlı kağıt üzerine kafes şeklinde sıkılır ve soğumaya bırakılır. Hafif donmuş kafes şekilleri yağlı kağıttan alınarak, balon bir kabın üzerine şekil alması için oturtulur ve iyice dondurulur. Çikolata balon kabın şeklini aldıktan sonra, pastanın üzerine yerleştirilerek süsleme yapılır.
STRAFOR DEKOR MANKENİ
Çeşitli kalınlıktaki strafor, silindir veya küp gibi istenilen şekilde kestirilir. Bunlar royal glase ile istenilen şekillerde birbirine yapıştırılır. Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra straforların daha uzun süre dayanması için royal glase ile sıvanır. İsteğe bağlı olarak royal glase ile strafor üzerine bıçak yardımıyla dokular yapılabilir. Sıvamadan sonra straforun çiçek konulması istenilen kısımlarına şişler sokulur. Bu şişlerin ucuna yapma çiçekler yerleştirilir. Strafor dekor mankeninin uygun bölümünün etrafına kurdeleler bağlanabilir veya tül yerleştirilebilir. Süsleme işlemi tamamlandıktan sonra siparişi verilen pasta strafor üzerine konulur.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Pasta pasta süsleme hünerBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.