Basın mensuplarına konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2014 yılının "yenilenme yılı" olacağını söyledi. Ancak Kerry, Berlin'in Washington'dan talep ettiği kendilerine yönelik casusluk faaliyeti yürütmemesi garantisi konusunda net bir yanıt vermedi. Kerry, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı eski çalışanı Edward Snowden'ın Alman liderin dinlendiğine yönelik belgeleri açıklaması ardından her iki ülkenin zor bir zamandan geçtiğini kabul etti. Kerry konuşmasında, Almanya ve ABD'nin "yoldaki tümseklerin ötesinde ve üzerinde ortak" olduklarını söyledi.
Basın toplantısında Angela Merkel ve Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesi, İran'ın nükleer programı ve trans-Atlantik serbest ticaret anlaşması konularında birlikte çalışma sözü de verdiler. Parlamentodaki yeni döneminde yaptığı ile konuşmada Merkel, kendisinin ve Washington'ın casusluk konusunda çok farklı düşüncelere sahip olduklarını söylemişti. Merkel, toplu şekilde iletişim bilgilerini toplanmasını sert şekilde eleştirmiş ve bunun müttefikler arasındaki güvene zarar verdiğini belirtmişti. Merkel güven bozulmasının sonuç olarak terörizm gibi tehlikelere karşı güveni azalttığı uyarısında bulunmuştu.
Ancak Alman lider ABD ile Almanya arasındaki ilişkinin gücüne vurgu yaptığı Cuma günkü konuşmasında daha yumuşak ifadeler kullanmayı tercih etti. Merkel, "Ortak çözümlere adım adım ulaşma yolunda ortak çıkarlar itici güç olacaktır. Açık şekilde farklılıklar olsa da bu tarz sorunları [NSA'nın faaliyetleri] ele aldık" dedi. Alman halkı geçmişte Nazi dönemi Gestapo'sunun ve eski Doğu Almanya'nın gizli polis örgütü Stasi'nin suiistimalleri nedeniyle bu konuda oldukça duyarlı.
NSA'nın yürüttüğü faaliyetler ile ilgili geçen son birkaç ay içerisinde ortaya çıkarılan belgeler nedeniyle Almanya'da siyasiler şu an zaten bu ülkede büyük bir askeri güç bulunduran ABD ile ilişkililerin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Uzmanlar Avrupa'nın askeri güvenlik için Amerika'ya olan bağımlılığı dikkate alındığında ikili ilişkilerin zayıflamasının pek muhtemel olmadığını ifade ediyorlar. Konuyla ilgili yorumda bulunan Alman Dış İlişkiler Konsey'i üyesi Josef Braml, "Bu kısmi durum, genele hükmedemez. Burada güç farklılığı var ve buna karşı yapılabilecek çok fazla bir şey yok" dedi.
Öte yandan Alman yetkililer ülke liderlerinin ABD'nin casusluk konusunda Berlin'e somut imtiyazlar vermeye yanaşmayacağını anlamaya başladıklarını ifade ediyorlar. ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'nın yer aldığı "Five Eyes" (Beş Göz) oluşumuna benzer bir şekilde Washington ile "casusluğun olmadığı" bir ittifak arayışı şu ana kadar bir sonuç vermedi.
Merkel'e oldukça yakın bir isim olan İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, ARD televizyonuna verdiği demeçte casusluk konusundaki görüşmelerin devam ettiğini söylese de "bir sonuç vereceği yönünde çok az iyimserliğe sahibim" dedi. Konuyla ilgili yorumda buluna düşünce kuruluşu Carnegie Europe'un müdürü Jan Techau ise "Almanya yasakladım diyerek casusluk faaliyetlerinin önüne geçemez. ABD ortaklarının bu ülkenin veri toplama kapasitesine olan bağımlılığı Washington'un Berlin'e yalnızca ufak bir jestte bulunabileceği ve Almanya'nın endişeleri için çok ufak somut adımlar atacağı anlamına geliyor."
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: john kerry angela merkel casusluk faaliyeti Edward Snowden kimyasal silah nsaBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.