Kıyı Yönetimi adı ile Ayvalık’tan Mersin’e kadar olan tüm sahil şeridini yeniden yapılandırmak için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, işe Datça Yarımadası’ndan başladı. Doğa Derneği haritalarında Türkiye’nin en önemli doğal alanı olarak gösterilen Datça Yarımadası, yeniden imara açılacak.
Daha önce geçici imar planı kapsamında 4 bin kaçak yapılaşmaya ev sahipliği yapan bölge, yeni imar planı ile büyük otellerin şantiyesi olacak.
Ankara’dan plan yapılmasın
Muğla Mimarlar Odası Başkanı Osman Köseoğlu, planın bu şekilde hayata geçmesi halinde bölgedeki tüm doğal alan ile birlikte bölge insanının ekonomik hayatının da sona ereceğine dikkat çekerek, “Bölge rant ekonomisine kurban gidiyor. Planlar Ankara’dan yapılmasın” ifadelerini kullandı.
Osman Köseoğlu, önemli tarım ve sulak alanlar ile bölge insanın işlettiği pansiyonların yer aldığı Datça Yarımadası için hazırlanan planın 1 Nisan itibari ile askıya çıktığına işaret etti.
İptali için mahkemeye başvuracağız
Köseoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla İl Müdürlüğü sayfasına da konulan “Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu Plan Hükümleri” planına göre Gökova Körfezi’nden Bozburun Koyu’na kadar bütün bölge yeniden imara açılacak. Osman Köseoğlu, planın sadece Bozburun’u değil tüm yarımadayı kapsadığının ısrarla altını çizerek, “Biz 30 Nisan’da plana itiraz ettik. Şimdi de hazırladığımız gerekçeli planlar ile mahkemeye iptal için başvuruda bulunacağız. Buradaki planlar ne belediyenin ne sivil toplum örgütlerinin ne de halkın görüşleri ve bilgisi olamadan hazırlandı” diye konuştu.
İnsanlar bölgeden göç etmek zorunda kalacak
Osman Köseoğlu verdiği bilgilerde, daha önce yapılan geçici planlar ile imara açılan bölgede 4 bin kaçak yapının oluştuğunu, bölgede doğayı ve insanların hayatını koruyacak bir plana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Bu noktada bölgedeki yapılaşmanın butik oteller ve pansiyon işletmeleri şeklinde olabileceğine işaret eden Muğla Mimarlar Odası Başkanı Köseoğlu şöyle devam etti:
“Şimdiki plana göre tüm sulak ve ormanlık alanlar ile kıyı şeritleri büyük işletmelere açılıyor. Buradaki insanların sistem dışına itilmemesi gerekir. Kesinlikle bir plan yapılmalı ancak burada en fazla butik oteller ve pansiyon işletmeciliği yapılabilir. Diğer durumda bölge büyük turistik otellerin pazarlama alanı olacak ve geçim kaynaklarını kaybeden insanlar tamamen bölgeden göç etmek zorunda kalacak.”
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Çevre ve Şehirlik Bakanlığı yapı inşaat Datça YarımadasıBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.