Bild Am Sonntag gazetesinin, Almanya Federal haber Alma Teşkilatı BND kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Kuzey Irak’taki IŞİD’in elinde yolcu uçağı düşürebilecek son derece modern hava savunma roketatarları bulunuyor.
Habere göre, Alman Federal Meclisi’nde yapılan gizli görüşmede BND ajanları bu konuda uyarıda bulundu. Gazete, uyarının gizli oturuma katılan bir Federal Milletvekili kanalıyla öğrenildiğini yazdı. Söz konusu silahların Manpads tipi taşınılabilir ve omuza konularak ateşlenen roketatarlar olduğu açıklandı.
Rusların planladığı bu silahların Bulgaristan veya Çin’de imal edilmiş olduğu belirtildi. 1970’li yıllardan beri bilinen bu silahların, IŞİD teröristlerinin elinde son modellerinin bulunabileceği vurgulandı.
Bu roketatarların çok az eğitimli militanlarca da kullanılabileceğine dikkat çekildi. Roketatarların Suriye ordusunun silah depolarından ele geçirildiği sanılıyor. Avusturya Havayolları ve Katar Havayolları gibi bir çok havayolu şirketi halen Kuzey Irak’a yolcu taşıyor.
Yaşanan olaylar yolcu uçaklarının savaş ve çatışmaların yaşandığı bölgelerin hava sahasını kullanırken karşılaştığı tehdidi gösteriyor.
Yakın tarihte uçakların füzeyle vurularak düşürüldüğü olaylar şöyle:
2 Eylül 1998: Angola'da hükümete karşı savaşan Angola'nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (UNITA) örgütü, ülkenin kuzeydoğusunda Antonov-26 tipi askeri kargo uçağını düşürdü, uçaktaki 24 kişi öldü.
21 Eylül 1993: Gürcistan yönetimine karşı savaşan Abhaz ayrılıkçıların bulunduğu, Suhumi bölgesi açıklarındaki bir tekneden ateşlenen ısıya duyarlı füze, Tu-134 tipi uçağı vurdu. Uçaktaki 25 kişi ölürken, saldırıyı üstlenen olmadı.
22 Eylül 1993: Gürcistan'ın başkenti Tiflis'ten Gürcü askerleri taşıyan Tu-154 uçağı, Suhumi havaalanına inerken düşürüldü, çok sayıda kişinin öldüğü olayın sorumluluğunu Abhaz ayrılıkçılar üstlendi.
3 Temmuz 1988: İran Havayolları'na ait A-300 yolcu uçağı, Basra Körfezi'ndeki ABD savaş gemisi Vincennes'den fırlatılan füzeyle düşürüldü, uçaktaki 290 kişi öldü. Yolcu uçağının yanlışlıkla taarruz uçağı olarak tanımlandığı iddia edildi.
16 Ağustos 1986: Sudan Havayolları'na ait uçak Sudan'ın Malakal kentinden kalktıktan kısa süre sonra hükümete karşı savaşan militanların fırlattığı yerden havaya füzeyle düşürüldü, uçaktaki 60 yolcu öldü.
20 Şubat 1986: Irak savaş uçakları, İran'ın başkenti Tahran'dan Ahvaz'a giden İran Havayolları'na ait uçağa saldırdı, havada infilak eden uçaktaki 49 kişi öldü.
4 Eylül 1985: Afganistan Havayolları'na ait AN-24 uçağı Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentinden havalandıktan kısa süre sonra füzeyle vuruldu, uçaktaki 52 kişi öldü.
8 Kasım 1983: Angola'nın Lubango kentinden kalkan Boeing 737 tipiuçak kısa süre sonra yere çakıldı, uçaktaki 130 kişi öldü. UNITA, uçağı bir füzeyle vurduğunu iddia ederken, hükümet uçağın tekniz arıza nedeniyle düştüğünü savundu.
1 Eylül 1983: Kore Havayolları'na ait Boeing 747 tipi uçak, Sahalin Adası yakınında Sovyet hava sahasında uçtuktan sonra Sovyet uçağı tarafından düşürüldü, uçaktaki 269 kişi öldü.
3 Mayıs 1982: İki İran savaş uçağı Kıbrıs Rum kesiminden İran'ın başkenti Tahran'a uçan Cezayir'e ait uçağa saldırdı, aralarında Cezayir Dışişleri Bakanı'nın da bulunduğu uçaktaki 14 kişi öldü.
12 Şubat 1979: Zimbabve'de Kariba'dan havalandıktan sonra hükümete karşı mücadele veren militanlar tarafından düşürülen uçaktaki48 kişi öldü.
20 Nisan 1978: Fransa'nın başkenti Paris'ten Güney Kore'nin başkenti Seul'a giden Kore Havayolları'na ait Boeing 707 tipi uçak yörüngesinden saptı ve Sovyetler Birliği'nde bir Sovyet savaş uçağı tarafından öne kesildi. Savaş uçağının ateş açmasıyla basınç kaybı meydana gelen uçak buz tutmuş göle zorunlu iniş yaptı, iki yolcu öldü,13 kişi yaralandı.
21 Şubat 1973: İsrail savaş uçakları yere inmeye zorladığı Libya Havayolları'na ait uçağa ateş açtı, isabet alarak Sina Çölü'ne düşen uçaktaki 106 kişi öldü.
27 Temmuz 1955: İsrail havayolları El Al'ın Paris-Tel Aviv seferini yapan uçağı, uçuşa yasak Bulgaristan hava sahasına girdikten sonra bir füzeyle düşürüldü, uçaktaki 58 kişi öldü.