Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan doğalgazda indirim talebine ilişkin, "Rakamdan bahsetmeyeyim ama daha yüksek bir indirim talebimiz olduğunu söylemem lazım" dedi.
Yıldız, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde gerçekleştirilen görüşmeler ve gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Müzakere gereği indirim talebi konusunda herhangi bir rakam telaffuz edemeyeceklerini dile getiren Yıldız, "İstediğimiz rakam onların teklifinin üzerinde. Biz Almanya'dan sonra Rusya'nın ihracat yaptığı ikinci büyükdoğalgaz ülkesiyiz. O yüzden hakkımız olduğu kanaatindeyiz. Bu tür taleplerin gerekçeleri ve neye dayandığını çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımız çok iyi bir hazırlık dönemi yaptılar. Rakamdan bahsetmeyeyim ama daha yüksek bir indirim talebimiz olduğunu söylemem lazım" diye konuştu.
Doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusundaki soruya karşılık Yıldız, şunları kaydetti:
"BOTAŞ olarak aldığımız fiyatın daha düşüğünden sanayicimiz ve vatandaşımıza gaz satıyoruz. 28 AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülkeyiz. Halbuki bir doğalgaz ülkesi değiliz. Şu anda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak için de BOTAŞ olarak Hazine'ye, Maliye'ye olan borçlarımızı bir müddetliğine askıya aldık, bu müzakereler sonuçlandıktan sonra bunları yapalım diye. Şu anda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceğiyle alakalı konu için erken ama çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ karı üzerinden değil, zararı üzerinden bunun telafisine dönük müzakereleri yürütmektedir. 2 milyar lira civarındaki bir zarardan bahsediyoruz. Bunun mutlaka telafi edilmesi lazım. Rusya'dan aldığımız fiyatın düşürülmesine dönük yaptığımız çalışmalar ve yoğun çabalar aynı zamanda İran'la alakalı tahkim süreci, Azerbaycan'la gelinen son nokta ve TANAP Projesini geliştiriyor olmamız, Irak'taki doğalgaz kaynaklarıyla alakalı yeni arayışlara giriyor olmamız ve Doğu Akdeniz gazıyla alakalı kayıtsız kalmıyor olmamızın hepsi bir pakettir" dedi.
Güney Akım'ın yeniden dizaynı
Yıldız, Güney Akım'la 60 milyar metreküpün daha üzerindeki bir gazın AB'ye aktarılamayacak olmasının açıklanmasının dünkü ziyareti daha da önemli hale getirdiğini söyledi.
Türkiye'nin, sanayicinin, vatandaşın doğalgaz tedarikini sıhhatli şekilde yapmak için bir çok müzakere yürüttüğüne işaret eden Yıldız, "Mavi Akım'da tedarik noktası Rusya Federasyonu'dur, bitiş noktası Türkiye'dir arada herhangi bir ülke bulunmamaktadır. Güney Akım'la alakalı yeni dizayn böyle bir hedefi de içermektedir. O yüzden dün Sayın Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalar yalnızca iki ülke açısından değil, aynı zamanda bulunduğumuz bölge, coğrafya açısından da önemli bir başlıktır. Bunlar üzerinde yoğun çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.
Yeni hattın Türkiye'ye getirisi
Bulgaristan'ın, anlaşma sağlanamaması nedeniyle 400 milyon avroluk geliri kaybettiği açıklamalarının anımsatılması ve hattın Türkiye'den geçmesinin getireceği katkının sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin bir müzakere yürüteceğini, bu müzakere sonucunda hukuki bağlayıcılığı olan bir metne ulaşılıp ulaşılamayacağının önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şu anda imzalanan evrak bir iyi niyettir, kurumlarımızı görevlendiren bir evraktır. Üzerinde çalışacaklar. Enerji Bakanlığımıza bağlı, ilgili ve ilişkili bütün kuruluşlar Sayın Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın verdiği direktif doğrultusunda çalışacaklar. Mutabakat sağlanırsa Türkiye'nin elde edeceği kazanımlar 400 milyon avroluk bir rakamın çok ama çok üzerinde olacaktır. Çünkü bizim kurgumuz yalnızca bir geçiş ülkesi olmak olarak değil, aynı zamanda Trakya'da gerçekleştirilebilecek bir doğalgaz merkezi şeklinde olacaktır. Bunun yalnızca Avrupa pazarına açılan değil, dünyaya açılan bir pazar olmasını hedefliyoruz. Bunlara yönelik olarak nihai cümleleri söylemek için bugün erkendir. Üzerinde çalışılacak ve yaptığımız çalışmalar Sayın Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza sunulacak ondan sonra kamuoyuyla paylaşılacak."
Greenpeace'in eleştirileri
Yıldız, Greenpeace'in nükleer atıkların taşınması ve depolanması konusundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Greenpeace nerede depolanmasını istiyor? Rusya ile yaptığımız anlaşma nükleer atıkların Türkiye'den götürülmesiyle alakalı konudur. Bu kadar önemli konuları konuşmak için hükümetlerarası anlaşmaları, evsahipliği anlaşmalarını, bunların detaylarını bilmek lazım. İstiyor olmaları halinde bunları Greenpeace'le çok rahatlıkla paylaşabiliriz" dedi.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: bakan yıldız doğalgaz indirim türkiye rusya mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.