Hamilelerdeki iyot eksikliğinin doğacak bebeklerde zeka geriliğine yol açtığı belirtildi.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Perinatoloji (riskli gebelikler) Uzmanı Prof. Dr. İsmail Özdemir, “Araştırmalara göre yeterli iyot almayan hamilelerin bebeklerinde zeka düzeyi, ortalama 12 puan düşük bulunmuştur; gebelik ve emzirme dönemlerinde iyot ihtiyacı arttığı için takviye iyot alınmalıdır” dedi.
Özdemir, “Anne karnındaki bebek kendi tiroid hormonlarını üretmeye 3. aydan itibaren başlıyor. Gebeliğin çok erken dönemlerinde bebeğin nörolojik gelişiminden annenin tiroid hormonları sorumludur ve ciddi iyot eksikliği bebekte kalıcı zeka geriliğine sebep olabilir. İyot yetersizliği dünyada halen önlenebilir zeka geriliğinin en önemli sebebidir” diye konuştu.
İYOT EKSİKLİĞİNİN ZARARLARI
Prof. Özdemir, gebelerde ciddi iyot eksikliği düşük, ölü doğum, doğumsal sakatlıklar ve guatra neden olabilirken, daha sonraki yıllarda ise beyin hasarı ve zihinsel geriliğe yol açabildiğini söyledi.
İyot eksikliğinin ayrıca sağırlık, cücelik, guatr, okul çağı çocuklarında gelişim geriliği, okul başarısızlığı, anlama ve öğrenme güçlüğüne neden olabileceğini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:
“Hamilelik sırasında bebekte iyot eksikliğinin tek nedeni annedeki iyot yetersizliğidir. Taze sebzeler önemli iyot kaynağıdır; özellikle deniz ürünlerinde iyot fazlasıyla bulunmaktadır. Balığın en bol olduğu kış mevsiminde, balık sık tüketilmelidir. Vitamin tabletlerinde iyot olmadığı için sofralarımızda iyotlu tuz kullanılması önemlidir.
Ancak ülkemizde yaygın bir hata, genelde yemek pişerken ya da çok önceden tuz ilave edilmesidir; bu da tuzdaki iyodun uçup gitmesine sebep olmaktadır. Yemek ocaktan alınmadan hemen önce, tuz eklenmelidir.”
EMZİRME DÖNEMİ ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Dr. İsmail Özdemir, emzirmenin çok önemli olduğunu söyleyerek şu tespitlerde bulundu:
“Doğumu takiben ilk 3 ayda beyin gelişimi fazladır ve sonraki 3 ayda azalarak devam etmektedir. Bu dönemde bebek için iyodun tek kaynağı anne sütüdür ancak anne yeterli iyot alamıyorsa sütteki iyot da az oluyor ve bebek yeterli iyot alamıyor. Ayrıca, ülkemizin orta veya hafif derecede iyot eksikliği özelliğinde bir ülke olması sebebiyle, gebelik ve emzirme döneminde günlük 200-250 mikrogram iyot alınmalıdır.
İyot içeren tabletler aslında son derecede ucuzdur; bu ilaçlar ithal edilebilir ya da Sağlık Bakanlığı’nın girişimleri ile ülkemizdeki fabrikalarda üretilebilir hatta gebelere ücretsiz dağıtılabilir. Doğacak bebeklerin zekalarının, iyot eksikliği sebebiyle zarar görmemesi bu önlemlerle garanti altına alınabilir.”
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: iyot eksikliği mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.