Dünya Sağlık Örgütü verlerine göre; günümüzde 600 milyon KOAH hastası var, bu rakama her yıl 50 milyon yeni hasta ekleniyor ve her yıl 3 milyon kişi bu rahatsızlık nedeniyle ölüyor. 2030 yılında KOAH'nın dünyada üçüncü ölüm nedeni olacağını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, KOAH'ın hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık olduğunu söyledi.
Erken tanı ve uygun tedaviyle hastalığın seyrinin düzelebildiğini ve ilerlermesinin durdurulabildiğini ifade eden Tahaoğlu, basit bir soluk testi ile erken tanının mümkün olduğunu vurguladı. "Ne yazık ki 40 yaş üzerinde insanlarda her 5 kişiden birisi KOAH hastası ve bunların sadece onda biri doktora başvuruyor" diyen Dr. Tahaoğlu, ilk adımın sigarayı bırakmak olduğunu söyledi. KOAH’ın astım ile karıştırıldığını belirten Tahaoğlu, “KOAH tam olarak geri dönüşü olmayan bir hastalık iken, astımda tedavi ile akciğerler eski haline döndürülebiliyor’’ dedi.
PASİF İÇİCİLER DE RİSK GRUBUNDA
Hava kirliliği arttıkça ve beslenme düzeni bozuldukça KOAH’a daha sık rastlandığını söyleyen Dr. Tahaoğlu, “Sigara içmediği halde dumana maruz kalan pasif içicilerde de KOAH görülme riski artıyor’’ ifadesini kullandı. Sigara kullanımının azaldığı ülkelerde hastalık oranlarının günden güne düştüğünü vurgulayan Tahaoğlu, kömür ve metal işletmeleri, tekstil atölyeleri ile kağıt imalathaneleri gibi çalışanların toza ve dumana maruz kaldığı meslek gruplarında da hastalığın görülme oranın fazla olduğunu kaydetti.
40 YAŞ ÜZERİ ERKEKLER DAHA DİKKATLİ OLMALI
Hastalığın erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görüldüğünü söyleyen Tahaoğlu, “Öksürük ve balgam sorununuz varsa, nefes darlığı çekiyorsanız, 40 yaş üzeriyseniz, sigara içtiyseniz veya içmeye devam ediyorsanız KOAH olma riskinizin yüksek olduğunu unutmayın’’ diye konuştu. KOAH hastalarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi, grip ve zatürre aşılarını aksatmaması gerektiğini ifade eden Dr. Tahaoğlu, ilaçları doğru şekilde kullanmanın, egzersiz yapmanın ve sresten uzak durmanın tedavi süresince faydalı olduğunu aktardı.
HASTA AKCİĞER KANSERİ AÇISINDAN DA DEĞERLENDİRİLMELİ
KOAH’ta kanser riskinin olduğunu da vurgulayan Dr. Tahaoğlu, “KOAH tanısı alan hastalar sigara içtiği için, akciğer kanseri konusunda da risk altında oluyorlar. Akciğer kanseri olan hastaların çoğunda da bu rahatsızlık görülüyor. Bu nedenle KOAH tanısı alan kişilerin akciğer kanseri açısından da değerlendirilmesi önem taşıyor’’ uyarısında bulundu.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Dünya Sağlık Örgütü KOAH hastası koah Erken tanı sigarayı bırakmak astım egzersiz kanser riskiBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.