Medical Park Uşak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Eda Gülmez Özkan, 80’e yakın hastalığın tedavisinde kullanılan Kordon kanı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanır. Bebek, göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra plasenta görevini tamamlayarak rahim dışına atılır. "Kordon kanı" olarak isimlendirilen kan, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. Yakın bir zamana kadar kordon kanı, plasenta ve göbek kordonu ile atılmaktaydı. Ancak son gelişmelerle kordon kanının çeşitli hastalıkların tedavisi açısından önemi anlaşıldı ve özel yöntemlerle toplanıp saklanmaya başladı.
Bebeğinizin kordon kanını saklayabilirsiniz
Bebeğin kordon kanı, kök hücreler açısından oldukça zengin bir kaynak. Kök hücrelerin vücuttaki diğer tip hücrelere farklılaşma özelliğinin keşfedilmesi ile birlikte bu hücrelerin kanser, felç, parkinson, alzheimer, omurilik zedelenmeleri, kalp ve birçok genetik kaynaklı hastalığın tedavisinde kullanılabileceği fikri gelişti. Bu amaçla kurulan kordon kanı bankaları bebeğin kordon kanını gelecekte olası tıbbi gereklilikler için saklayabilme olanağı sunuyor. Doğumdan sonraki ilk 10 dakika içinde alınan kordon kanı uygun şartlarda donduruluyor ve kordon kanı bankasında saklanabiliyor. Bu değerli kök hücreler, gerektiğinde çözülerek kullanılıyor.
Verici aramaya gerek kalmıyor
Kordon kanını dondurup saklamanın birçok amacı bulunuyor. İlk olarak bebek ilerde kök hücre tedavisi gerektirecek organ doku hasarı veya organ çalışmaması gibi bir durumla karşılaştığında, doku uyumu olan verici aramasına gerek kalmıyor. Kendine ait sağlıklı bebeklik çağı kök hücreleriyle tedavi edilebiliyor. Kişinin kendi hücre ve dokuları ile uyum sorunu olmayacağından, bu çok önemli bir avantaj sayılıyor. Öte yandan bebeğin kardeşlerinde ya da yakın akrabalarında çıkabilecek hastalıkların tedavisi de bu kordon kanı ile mümkün.
Hastaların yüzde 70’ine uygun ilik bulunamıyor
Kemik iliğinden kök hücre ayıklama yöntemi, kan hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde sağlıklı kan miktarını yükseltmek için yoğun olarak kullanılıyor. Ancak, hastaların yüzde 70'ine uygun kemik iliği bulunamıyor. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücreler, eğer saklanmışsa uyum problemi büyük oranda ortadan kalkıyor. Günümüzde bu yeni yöntemden şimdilik 80 civarında hastalığın tedavisinde faydalanılıyor.
Tüm ailelere öneriyoruz
Genetik bir hastalıkları bulunmamasına rağmen kızlarının kordon kanını gelecekte başına gelebilecek hastalıklarda kullanılmak üzere saklayan Derya ve Muhammet Bıyık çifti, bu yöntemi tüm ailelere öneriyor. Baba Muhammet Bıyık, “Tıp her gün ilerliyor. Belki de çok yakında kordon kanı ve kök hücreyle ilgili yeni gelişmeler olacak. Umarız hiçbir zaman ihtiyacı olmayacak ama böyle fırsat varken kızımızın geleceğini garanti altına almak istedik" dedi. Kordon kanı ve kök hücrelerle ilgili dünyada birçok çalışma yapıldığını belirten Bıyık çifti, şöyle devam etti: “Tahminler doğru çıkarsa kök hücreler yakın bir gelecekte parkinsondan, kalp hastalıklarına, diyabetten felce kadar birçok hastalıkta kullanılabilecek. İmkanı olan tüm ailelere çocuklarının kordon kanını saklamayı tavsiye ediyoruz. Çünkü gelecekte kök hücre ve gen teknolojisinin tıpta çok büyük başarılara imza atacağına ve birçok hastalığa çözüm sunacağına inanıyoruz.’’
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: kordon kani bebek hastalik mgd haber güncel m041028Bu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.