Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Filistinli meslektaşı Ömer Kıttaneh’i kabulünde Gazze’de enerji sisteminin tamamen çöktüğünü ve Türkiye’nin bu sorunu çözmek istediğini söyledi.
Yıldız, “Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze’de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. Orta ve uzun vadede yapılacak santraller üretime geçene kadar 2-3 ay içinde geminin oraya yanaşması lazım” dedi.
Gazze’ye uygulanan ambargonun enerji kısmının 40 kilometrelik sahil şeridinde askıya alınabileceğini belirten Yıldız, “Yıllık 220 bin ton yakıt ihtiyacının da aynı şekilde ambargodan öte tutulması lazım” dedi.
Negatif sinyal alınmadı
Yıldız, İsrail’in bakış açısına ilişkin, “En azından negatif bir sinyal alınmadı” yorumunu yaptı. Yüzer santralin ne zaman faaliyete geçeceğine yönelik soruya karşılık Yıldız, şunları kaydetti:
“Orada biraz dalgalardan ve fırtınalardan da korunaklı hale gelmesi için fiziki bazı şartların düzeltilmesi lazım. Basra tarafındaki geminin oradan oraya aktarılması çok fazla uzun sürmeyecek. Çünkü farklı ülkelerde, Lübnan, Pakistan, Gana’da da bu firmanın gemisi var. En az 1 - 1.5 aylık mesai demek.”
Yüzer elektrik santralini Karadeniz Holding gönderecek. Şirket, santral gemilerde elektrik üretmek için Basra ve Irak’ta gidilen ülkeden yakıt alıyor. Elektrik üretimi için başka yerden yakıt taşıyacak kapasite de mümkün. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, gemi açığa demirleyecek ve doğalgaz ya da fuel-oil’le beslenecek. Yasal yükümlülükler için Filistin yetkilileri çalışıyor. Birleşmiş Milletler’den santral için onay beklenecek. Şirketin hangi gemisini Gazze’ye göndereceği daha sonra belli olacak.
120 gün içinde gidecek
Karadeniz Elektrik Üretim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, acil enerji sıkıntısının giderilmesi için Filistin Enerji Bakanı Kittaneh ile Türkiye ziyareti sırasında teknik ve ticari görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti. Karadeniz, izin ve onayların tamamlanarak gerekli uluslararası güvencelerin sağlanmasının ardından, 120 gün içerisinde enerji gemisi filolarından uygun bir geminin Gazze’ye gideceğini söyledi.
7 gemi hazır 2 gemi yolda
Yüzer santral kıyıya belli bir uzaklıkta demirliyor. Burada santrale tankerlerle yakıt takviyesi yapılıyor. Bir dolumluk depo birkaç günlük elektrik üretilmesini sağlıyor. Bu yüzden santrale belirli aralıklarla ikmal yapılması gerekiyor. Doğalgaz ya da fuel-oil’den elde edilen elektrik doğrudan şebekeye bağlanıyor. Gemi santraller 220 MW üretim kapasitesine sahip. Karadeniz Powership filosunda 7’si bitmiş, 2’si yapım aşamasında toplam 9 enerji gemisi bulunuyor. Bu gemilerin toplam gücü 1.450 megavat. Sözkonusu gemilerin 3’ü Basra’da, 2’si Lübnan’da faaliyet gösterirken 2’si Pakistan’da alıkonuluyordu. Pakistan’daki gemilerden 216 MW kapasitedeki Karadeniz Powership Kaya Bey uluslarası tahkim kararınca geçtiğimiz ay serbest bırakıldı.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Irak Gazze Lübnan İsrail doğalgaz Filistin Pakistan Karadeniz Taner Yıldız Karadeniz Holding Birleşmiş MilletlerBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.