Lufthansa'ya ait Germanwings uçağının Barcelona-Düsseldorf seferini yaptığı sırada Fransa’nın güneyinde Alpes-de-Haute-Provence bölgesinde akıl hastası Alman pilot tarafından bilerek düşürülmüş ve uçakta bulunan 170 yolcu hayatını kaybetmişti.
Her ne hikmetse Lufthansa'nın başına gelen bu olayın hemen ardından nedensiz ama sistemli bir şekilde THY'nin başına olmadık işler gelmeye başladı. Önce bomba ihbarları ve sonrasında bugün THY'nin başına gelen motorun alev alması ile acil iniş yapması...
Çok şükür kimseye birşey olmadı ama bu THY'nin başına gelen olaylarda kimin parmağı var diye de düşünmeden edemiyor insan. Ve ister istemez olaylar karşısında şüpeleniyor...
İşte size geçmiş yıllardan bir kaç örnek haber kararı siz verin...
Türk Hava Yolları, dünyanın en büyük 2. havayolu olan Alman Lufthansa başta olmak üzere Air France gibi Avrupa’nın önde gelen şirketleriyle havada kıyasıya rekabet ediyor. THY, özellikle Afrika’da liderlik bayrağını ele geçirmek üzere...
Genelde dünyada, özelde Avrupa’da havacılık sektöründe rekabet sertleşiyor. Geçtiğimiz hafta Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın Ocak ayından itibaren uçuş ortağı (code share) THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına düşen millerin sadece dörtte birini kabul edebileceklerini duyurması gündeme bomba gibi düşmüştü. Türkiye ve Almanya arasındaki hava trafiği 2003 yılına oranla yüzde 31 artış gösterdi. THY yılda 3 milyon yolcuya ulaşırken, Lufthansa geçen yıl 1 milyonda kaldı. Almanya’nın saygın haftalık dergisi Der Spiegel, THY’nin Almanya’dan çok fazla müşteri çektiğini ve iki şirket arasındaki ortaklığın bunda rolü olduğu belirtmişti. Lufthansa yolcuları eğer seyahatlerini THY ile kombine ederlerse (Mesela Frankfurt’tan İstanbul’a Lufthansa ile, İstanbul’dan Bakü’ye ise THY ile uçarlarsa) mil toplayabiliyor ve özel fırsat ile indirimlerden faydalanabiliyordu.
Her iki havayolu şirketi de dünyanın en iyi havayolları şirketlerinin üye olduğu havayolları birliği Star Alliance üyesi. Der Spiegel dergisinin haberine göre, Lufthansa’nın diğer Alliance üyeleri ile mil işbirliği devam ediyor! “Mil tahsisi ortaklar arasında karara bağlanır” diye konuşan Alman havayolu şirketi sözcüsü, bunda pazar ve rekabet koşullarının büyük rol oynadığını kaydetti.
En fazla ülkeye uçan havayolu
THY, halen 104 ülke ile dünyada en fazla ülkeye uçan, bir başka ifadeyle en geniş uçuş ağına sahip olan havayolu olarak dikkat çekiyor. THY, 2013 yılında Amerika kıtasından Asya’ya 5 kıtada 45 milyonu aşkın yolcu taşıyacak. THY’nin özellikle Afrika kıtasında büyümesi Lufthansa ve Air France gibi rakiplerini endişelendiriyor. Air France, eski kıtada çoğu eski Fransız sömürgesi 40 ülkeye uçarken, Lufthansa genelde Belçika’daki şirketi Brussels Airlines vasıtasıyla 30 civarında Afrika ülkesine gidiyor.
Lufthansa’nın fiyatları kazık!
Her iki havayolunun ve Afrika’daki yerel havayollarının bilet ücretleri THY’den oldukça yüksek olması THY’yi yolcular açısından cazip hale getiriyor. Mesela Lufthansa ile Aralık ayında İstanbul’dan Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’ya gitmenin bedeli ekonomi sınıfta 18 bin TL’yi aşıyor. Hatalı değilse Lufthansa.com adlı internet sitesinde verilen fiyat bu! Bu yolculuk için önce İstanbul’dan Frankfurt’a, oradan Brüksel’e, oradan Burkina Faso’ya uçuluyor. Almanlar da aynı şekilde önce Brüksel’e, oradan birçok Afrika ülkesine uçmak zorunda kalıyor. Oysa THY ile Frankfurt’tan Vagadugu’ya gidiş - dönüş uçmanın ücreti sadece 701 Euro, iade edilebilir yarı esnek bilet ile 860 Euro! Bu nedenle gezip tozmayı seven Almanların önemli bir bölümünün Afrika’ya ve çok sayıda ülkeye THY ile uçtuğu belirtiliyor. THY halen 54 Afrika ülkesinden 24’üne düzenli uçuyor. THY ayrıca İzlanda, Slovakya dışındaki Avrupa ülkelerinin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülklerinin tamamına; Myanmar, Kamboçya, Laos, Filipinler dışındaki Asya’da yer alan önemli ülkelerin tamamına, Latin Amerika’da ve Kuzey Amerika’da ikişer ülkeye uçuyor. Lufthansa ve Air France ile karşılaştırıldığında THY’nin Amerika kıtası operasyonları şimdilik zayıf kalıyor.
‘Rekabette zorlanıyoruz’ itirafı
Lufthansa Sözcüsü Aage Dünhaupt, 28 Kasım’da Köln’de Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, işbirliğini sona erdirmeyle ilgili olarak ortak uçuşların artık o kadar da önemli olmadığını söyledi. Dünhaupt, “Lufthansa ve THY’nin ortak teşebbüsü SunExpress faaliyetlerini sürdürüyor” ifadelerini kullandı. Lufthansa’nın THY ile işbirliğini sınırlandırma kararının, Alman basınında “Lufthansa’nın THY ile rekabette zorlandığı” şeklinde yorumlandığının hatırlatılması üzerine Aage Dünhaupt, şöyle konuştu: “Aslında sonuçta tüm havayolları birbirinin rakibidir. Eğer ortak bir teşebbüs söz konusu değilse, yani tüm para tek bir hesaba girmiyorsa, rekabet söz konusudur. Sonuçta hepimiz aynı yolculara hitap edebilmek için mücadele ediyoruz. Biz sürekli olarak yürütmekte olduğumuz işbirliklerini gözden geçiriyoruz ve burada da ekonomik nedenlerle karar verdik.” Dünhaupt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçen yıl Berlin’de yaptıkları görüşmede gündeme gelen, Lufthansa ile THY arasında ortaklık önerisi hakkında, “Bu yılın başlarında Lufthansa ile THY arasında çok daha yakın işbirliği konusunda görüşmeler yapıldı. Ancak bu görüşmelerden sonuç çıkmadı. Çünkü THY ile daha güçlü işbirliği için kazan-kazan koşulları henüz oluşmadı” dedi.
Lufthansa'dan THY ile işbirliğini sınırlandırma kararı
Rekabet koşullarını gerekçe gösteren Alman havayolu şirketi Lufthansa, Türk Hava Yolları (THY) ile işbirliğini sınırlandırma kararı aldı. Buna göre Lufthansa, ocak ayından itibaren ortağı THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına düşen Millerin sadece dörtte birini kabul edebileceklerini duyurdu. THY ise "Lufthansa’nın tek taraflı olarak bu iki konuda aldığı kararı doğru bulmuyoruz ve tekrar gözden geçirileceğini umut ediyoruz" açıklamasını yaptı.