Bu tebliğe göre kokulu ürün üretici veya ithalatçıları, piyasaya sürdükleri her ürün için (hatta aynı ürünün farklı markası veya çeşitleri için de) ayrı ayrı Sağlık Bakanlığı’na müracaat etmek zorundalar. Ayrıca mevzuat gereği her ürün ve çeşitleri için ayrı ayrı, toplum sağlığı için büyük önem taşıyan bilgilerin de (içerik, uyarılar, kulanım talimatları, üretim tarihleri gibi) etiketlere tüm detaylarıyla ve bakanlıkça istenen şekilde yazılması gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyu sağlığı için aldığı tüm bu tedbirlere karşın hava aromatize edici ürünlerin müracaat ve etiketlemesi firmalar tarafından ihmal ediliyor. İhmallerin nedenleri arasında genellikle; firmaların bu işlemleri kozmetik ürünleri için yapılan müracaatlarla karıştırması, mevzuatın varlığından ya da detaylarından haberdar olmaması gibi faktörler ön plana çıkıyor. Öte yandan konunun farkında olduğu halde sümen altı edip zahmete girmek istemeyen firmalar da mevcut.
Etiketi olmayan veya etiketi eksik oluşturulmuş ürünlerin birçoğunun bildiriminin de yapılmamış olma ihtimali düşünüldüğünde, tüketicilerin ileride sorun yaşamamak için alışveriş esnasında etiketinde detaylı bilgi içermeyen kokulu ürünlere karşı dikkatli davranmaları gerekiyor. Öte yandan tüketiciler tebliğin kendilerine verdiği haktan faydalanarak, bilgisinden şüphelendikleri veya yetersiz gördükleri ürünlerin toplatılması için bakanlığa bireysel müracaatta da bulunabiliyorlar.
Genellikle kurumsallaşmış büyük zincir firmalar konuya büyük bir hassasiyetle yaklaşıyor. Fakat Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir yaptırım riskiyle karşılaşmak istemeyen orta ya da küçük ölçekli diğer firmaların da müracaat ve etiketleme işlemlerini ihmal etmemeleri, hatta ellerindeki mevcut ürünlere ilişkin bakanlık evrak ve etiketlerin uygunluğunu tekrar gözden geçirmeleri toplum sağlığı açısından oldukça önemli.