MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

21 Kasım 2024 Perşembe 18:39
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA EKONOMİ SEKTÖREL Perakende güveni negatif!

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

TEPAV ARAŞTIRMASI

Perakende güveni negatif!

TEPAV Perakende Güven Endeksi ocak ayında 1,6 puan düşerek -3,3 oldu.
04 Şubat 2014 Salı 12:48

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) ocak ayında bir önceki aya göre 3,2, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,6 puan düşerek -3,3 oldu. TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, Endeks, 2014'e geçen aya ve geçen yıla göre düşerek başladı. 

TEPE, bir önceki aya göre 3,2, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,6 puan düşerek, Ocak ayında -3,3 değerini aldı. Endeksin düşmesinde geçen 3 aya göre işlerin durumundaki düşüş etkili oldu. Söz konusu düşüşe rağmen perakendeciler gelecekten umutlu. Gelecek 3 aya göre sipariş, satış ve istihdam beklentilerinde artış kaydedildi.

SATIŞ BEKLENTİLERİ ARTTI
Satış beklentileri geçen aya ve geçen yıla göre yükselirken, gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Ocak'ta 20,6 puan oldu. Beklentilerde Ocak 2013'e göre 8,9 puanlık, Aralık 2013'e göre ise 3,3 puanlık artış oldu. TEPE anketi katılımcılarının yüzde 38,1'i gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 26,5 düzeyinde kaldı. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 35,4 oldu. 

TOPARLANMA ALGISI ARTTI
İşlerin, geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Ocak ayında -33,2 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Aralık 2013'e göre 11,7 puanlık, Ocak 2013'e göre ise 14,1 puanlık düşüş oldu.  Ocak ayında TEPE anketi katılımcılarının yüzde 17,3'ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 58,8 oldu. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23,9 olarak gerçekleşti.

EN İYİ PERFORMANS YİYECEK VE İÇECEK SEKTÖRÜNDE
Endekse göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü, mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörü izlerken, bu sektörler dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve "Diğer" (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerinde düşüş ortalama düşüşten daha az oldu. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe ise geçen yıla göre düşüş ortalama düşüşten fazla gerçekleşti. Geçen yıla göre en fazla düşüş motorlu taşıtlar sektöründe kaydedildi.

AB'DE PERAKENDE GÜVENİ POZİTİF
AB'de perakende güveni 2014'e yükselerek pozitif bölgede girerken, AB-28 Perakende Güven Endeksi, ocak ayında 2 puan değerini aldı. Endekste, kasım ayındaki düşüşün ardından 2 aydır bir yükseliş gerçekleşirken, bir önceki aya göre 3,5 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 11,1 puanlık artış oldu. Türkiye, hem geçen aya hem de geçen yıla kıyasla AB-28'den ve Euro Bölgesi'nden daha kötü performans sergiledi. 

ANKETLERİN YÖNTEMİ DEĞİŞTİ
Her ay düzenli olarak yapılan anket çalışmalarında Mayıs 2008-Nisan 2011 döneminde anketlerin tamamı yüz yüze, Mayıs-Aralık 2011 döneminde anketlerin 98'i telefonla, 402'si yüz yüze, Ocak-Aralık 2012 döneminde anketlerin 125'i telefonla, 375'i yüz yüze, Ocak-Aralık 2013 döneminde anketlerin 147'si telefonla, 353'ü yüz yüze olarak uygulandı. Ocak ayında ise anketlerin tamamı telefon ile yapıldı. Böylelikle TEPE anketlerinin uygulamasında Mayıs 2008'den bu yana kademeli olarak yüz yüze görüşmelerden telefonla görüşmelere geçildi. 

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Perakende Güven Endeksi TEPAV TEPE perakende Euro bölgesi sektör istihdam
İLGİLİ HABERLER

DURAK TARZANI

Otobüs durağının tepesinde yaşıyor

İstanbul'dan 7 yıl önce İzmir'e gelen Doğukan Kaya, Alsancak semtindeki bir otobüs durağının üzerinde yaşıyor devamı...

"VİTRİNDEKİLERİ ALIP..."

Horozoğlu'ndan sektör eleştrisi

Oyunculuğuyla kendini hayran bırakan Mete Horozoğlu dizi sektörünü eleştirerek gidişatın kötü olduğunu belirtti. devamı...

"HAYATIM PAHASINA..."

Karel dizi sektörüne veda etti

Son olarak Survivor yarışmasında boy gösteren ünlü oyuncu Tolga Karel dizi sektörüne veda ettiğini duyurdu. devamı...

FLAŞ AÇIKLAMA!

Erdoğan: "O sektör tarih olmalı"

Erdoğan, Slovenya, Slovakya ve Romanya gezisinin son durağı Bükreş’ten İstanbul’a dönerken bazı değerlendirmeler yaptı. devamı...

DAVUTOĞLU AÇIKLADI

120 bin kişiye yeni istihdam imkanı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni teşvik ve istihdam paketini açıklayarak 120 bin kişiye istihdam sağlanacak dedi. devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.