Projenin, dahil olan tüm Avrupa ülkeleri arasında birlik yaratacağını belirten Lafazanis, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin tüm bölge için barış ve istikrar anlamına geleceğini kaydetti.
"Rusya Türk Akımı'nın maliyetini kaldıramaz"
Avrupa Enerji Topluluğu Sekretaryası Direktörü Janez Kopac ise, Türk Akımı'nın Rusya'nın Ukrayna'yı baypas etmek için önerdiği bir proje olduğunu fakat bunun maliyetlerini kaldıramayacağını belirtti.
Türk Akımı'ndaki son gelişmeleri değerlendiren Kopac, Rusya'nın iptal edilen Güney Akım projesi için aldığı malzemeleri Türk Akımı'nın ilk ayağında kullanacağını savundu.
Kopac, Rusya'nın bu yatırımı çıkmaza düştüğü için yaptığını dile getirerek, "Rusya, Güney Akım için aldığı malzemeleri ikinci el olarak ya zararına satacaktı ya da başka bir şekilde değerlendirecekti. Türk Akımı bu malzemelerin değerlendirileceği proje oldu" ifadelerini kullandı. Türk Akımı'nın Avrupa'ya Rus gazını daha uzun mesafede götüreceğine işaret eden Kopac, şöyle konuştu:
"Rusya, bu şekilde Ukrayna'yı baypas etmek istiyor fakat Ukrayna Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak en makul rota. Türk Akımı daha uzun bir güzergah çiziyor. Bu mesafe ise daha fazla maliyet demek. Ben Türk Akımı'nda ekonomik bir mantık görmüyorum. Proje Rusya'nın Ukrayna'yı saf dışı bırakmak için ortaya attığı bir proje fakat Rusya bunun maliyetlerini kaldıramaz. Zaten projenin Türkiye'ye uzanan ilk ayağını bile inşa etseler, şu an Ukrayna üzerinden Batı Hattı ile Türkiye'ye gönderilen rotayı baypas etmiş olacaklar. Rusya, Türk Akımı projesi ile Batı Hattı'nı ortadan kaldırarak Ukrayna'yı işlevsizleştirmiş oluyor."
Türkiye Batı Hattı'ndan yılda 14 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Türk Akımı'nın Türkiye'ye uzanacağı ilk ayak ise 15,75 milyar metreküp kapasiteli olurken, Türk Akımı'nın tamamı yılda 63 milyar metreküp gaz taşıyacak.