Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Çin, ABD ve İtalyan-Fransız firmalarının yarıştığı,Türkiye'nin en büyük savunma ihalelerinden Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi Projesi'nde taraflardan tekliflerin 31 Aralık 2014'e kadar geçerliliğinin korunmasının istendiğini bildirdi.
SSM'den yapılan açıklamada, uzun menzilde ve alçak/orta/yüksek irtifada hava savunmasını sağlamaya yönelik olarak tedarik edilecek proje ihalesine ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Bu kapsamda, 26 Eylül 2013 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararına istinaden Çin Halk Cumhuriyeti CPMIEC kuruluşu ile sözleşme görüşmelerine başlandığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Tedarik edilmesi planlanan hava savunma sistemi çok sayıda sistem ve alt sistemden oluşan oldukça kompleks bir sistemdir. Söz konusu sistemin tedarikinde yurt içinde kurulacak altyapı, ortak üretim alanları, teknoloji transferi, sanayi katılımı gibi konularda stratejik planımıza uygun birçok detaylı çalışma ve incelemenin yapılması doğal bir süreçtir. Bu doğrultuda sözleşme görüşmeleri devam etmekte ve Müsteşarlığımız SSİK kararları doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, sürecin dışında kalmak istemeyen ilgili taraflardan sık tekrarlı uzatmaları da önlemek amacıyla, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tekliflerinin geçerliliğini korumaları istenmiştir."
Proje dışında Müsteşarlık bünyesinde füze esaslı savunma sistemleri de dahil çok sayıda farklı projenin yürütülme ve planlama safhasında olduğu belirtilen açıklamada, bunlarla ilgili çeşitli ülke ve firmalarla görüşmelerin yapıldığı, bu gibi görüşmelerin söz konusu proje ile doğrudan ilişkilendirilmemesi gerektiği kaydedildi.
PROJE TARTIŞMA KONUSU OLDU
Türkiye'nin uzun menzilde ve alçak/orta/yüksek irtifada hava savunmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje, 26 Eylül 2013'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlamıştı.
ABD'nin Patriot sistemi, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sisteminin yarıştığı ihale kapsamında, Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC kuruluşu ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Bu karar, NATO, ABD ve Avrupalı yetkililerce tartışma konusu olmuştu.
SSİK talimatı gereği, CPMIEC ile görüşmelerden sonuç alınamaması halinde ikinci sıradaki EUROSAM konsorsiyumu ile, onlarla yapılan görüşmelerden de sonuç alınamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştı.
FÜZELERİN ÖZELLİKLERİ
Patriot sistemi füze fırlatıcılarına 16 füze birden yerleştirilebilme ve yüksek düzeyde isabet gücüne sahip bulunuyor. Patriot füzelerinin hava savunma radarları, düşman füzelerinin yerini 100 kilometre uzaklıktayken saptıyor ve kilitlendikten sonra da 15-20 saniye içinde hedefi yok ediyor. Patriotlar 70 kilometre menzile sahip bulunuyor. Sistem, kitle imha silahları bulunan taktik balistik füzelere karşı da etkin savunma sağlıyor.
Çin'in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 füze sistemi ise ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Füze 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip.
İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi, bir lançerde 8 füze taşıyabiliyor. Hedef belirlendikten sonra 10 saniye içinde tüm füzeler ateşlenebiliyor.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Savunma ihale Çin ABD patriot füze mgd mgdhaber mgdtvBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.