MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

21 Kasım 2024 Perşembe 21:52
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA TEKNOLOJİ BİLİM Sisteki gorillerle ölümsüzleşti

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

GOOGLE DOODLE

Sisteki gorillerle ölümsüzleşti

Dian Fossey, Google'ye doodle oldu. Dian Fossey, kimdir. Dian Fossey neler yapmıştır?
16 Ocak 2014 Perşembe 10:08

 Dian Fossey, 18 yıl boyunca yürüttüğü geniş çaplı goril incelemeleriyle bilinen önemli bir ABD'li etolojisttir.

DIAN FOSSEY KİMDİR
16 Ocak 1932 yılında dünyaya gelen ve Goriller üzerine yaptığı sayısız çalışmayla bilinen Dian Fossey birçok goril grubu üzerinde yoğun bir çalışma yapmış, Afrika’da yer alan Ruanda’da ormanlarda bu hayvanları gözlemlemiştir.

Yaklaşık 18 yıl boyunca araştırmaları için Ruanda Milli Parkı’nda kalan Dian Fossey’i 1988’de çekilen Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey (Sisteki Goriller) filminde Sigourney Weaver tarafından canlandırılmıştır.



DIAN FOSSEY’İN ÖLDÜRÜLMESİ

Dian Fossey Ruanda’da uğradığı bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Google ise bu ünlü etolojistin 82’inci doğum gününü unutmayarak duayen isme özel bir jest yapmıştır.

Ruanda'daki Virunga Dağları'nda bulunan kabininin yatak odasında öldürülen Fossey, saldırganlar tarafından duvarda açılan bir deliğin 2 metre ötesinde bulunmuştur. Cinayet yerinde çalışmalar yakın bir ismi işaret etmektedir ancak kim olduğu hala belirsizliğini korumaktadır. Kaçak avcılarla savaşmak için elinden geleni yapan Fossey'nin onlar tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir.

Dian Fossey, 16 Ocak 1932 San Francisco, California doğumlu Amerikalı antropolog ve zoolog olan Dian Fossey henüz 53 yaşında iken 28 Aralık 1985 tarihinde Rwanda Volcanoes Milli Parkında bulunan araştırma merkezindeki kulübesine giren bir saldırgan tarafından uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Dian Fossey, Google tarafından unutulmadı ve hayatta olsaydı 82. yaş gününü kutlayacak olan Dian Fossey anısına bir doodle yayınladı.

DİAN FOSSEY'İN EĞİTİMİ
-Darwin Koleji
-Cambridge Üniversitesi
-San Jose State Üniversitesi
Dian Fossey Sözleri
“The more you learn about the dignity of the gorilla, the more you want to avoid people.”
“It was their individuality combined with the shyness of their behavior that remained the most captivating impression of this first encounter with the greatest of the great apes..
Bir Kadın Savaşçı-Dian Fossey

DİAN FOSSEY, SİSTEKİ GORİLLER İLE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
Dian Fossey'in hayatını anlatan 1988 yapımı filmde karizmatik, çevresine hükmetmeyi bilen ve idealist Fossey'i canlandıran Sigourney Weaver drama dalında Golden Globe En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Filmde kaçak avcıların kulübesini yaktığı bir sahne de bulunmaktadır.

Günümüzde Dian Dossey'nin başlattığı çalışmalar, Dian Fossey Gorilla Fund International adı altındaki bir yardım fonu aracılığıyla devam ettirilmektedir.

Rwandalılar tarafından Nyiramachabelli, yani “ormanın yalnız kadını” diye adlandırılan 16 Ocak 1932 doğumlu Dian Fossey, National Geographic’e kendini uzun uğraşlardan sonra kabul ettirerek aldığı parayla Zaire’de araştırmalarına başlamış.

Rwanda’da Karisimbi Dağı'nda, 3 bin metre yükseklikte bir goril araştırma merkezi kurarak 1967-1985 yılları arasında 18 yıl boyunca, hem araştırmalarını sürdürmüş hem de kaçak goril avcılarına karşı zorlu bir mücadele vermiştir.

Dian Fossey’in yaşamı bir kadının bir yandan yaşam anlamında doğayla mücadele ederken diğer yandan da doğaya zarar veren insanlarla yaptığı mücadelenin öyküsüdür. Fossey, gorillerin el ve ayaklarını turistlere pazarlamak için ormanlarda büyük kıyım yapan çetelere karşı mücadele veriyordu.

Filmde ise, yıllar önce kaydettiğim belgeselin çekilme aşamasını da izlemiş oldum.

Belgeseli O’nun gözünden izlediğim NG fotoğrafçısının, Fossey’le çekim döneminde bir aşk yaşadığını da öğrendim.Bu bana çok ilginç gelmişti.Bir olayı farklı iki açıdan izleme şansım olmuştu.

Belgesel, Dian Fossey’in sevdiği adamın kamerasıyla Fossey’in gorillerle yaşadığı iletişimi, bu iletişimi nasıl kurduğunu, kampını ve kamp yaşamını anlatıyordu.Film ise başka bir kameradan, NG fotoğrafçısı ile Fossey’in ilişkisini bize ulaştırıyordu, kurgu yoluyla olsa da.

Fossey, gerçek bir savaşçı gibi, rahat ve normal diye nitelendirdiğimiz bir yaşamı bırakarak, başka bir ülkede, dağlarda kurduğu kampta her türlü konfordan uzak, o bölge yerlilerinden oluşan birkaç yardımcısıyla gorillerin yaşamını araştırmıştır.

Ancak en büyük savaşını kaçak goril avcılarına karşı vermiştir ki bu savaş, başı palayla parçalanmış olarak hunharca öldürülmesi ile sonuçlanmıştır.Hem kaçak avcılarla, hem de onlara göz yuman hükümet yetkilileri ile amansız bir mücadeleye girmiş, bir aile gibi gördüğü incelediği gorilleri canı pahasına onlara karşı korumaya çalışmıştır.

Dian Fossey pek çok insanın yapmayı aklından bile geçirmeyeceği bir yaşamı seçmiş, kendisini gorillere adamış, bu yabani hayvanları kendisini alıştırarak ve goril davranışları, sosyal yaşamları hakkında çok değerli bilgileri derlemiştir.

Dağlarda onlarla geçirdiği saatler boyunca sosyal yaşamlarını incelemiş, onlara yavaş yavaş yaklaşarak aylar süren çabaları sonucunda onların kendisini kabul etmelerini sağlamıştır.Onlar gibi davranıp onlar gibi sesler çıkararak onlara yaklaşmış ve tüm bilgileri onlarla saatlerini geçirerek elde etmiş, onları sahiplenmiş ve yeni araştırmacılara çok değerli bilgiler bırakmıştır.

Fossey seçtiği bu zorlu yolda, gorilleri koruma adına hayatını kaybetmiş gerçek bir savaşçıdır…

(2001‘de Fossey'in ortadan kaldırılması için emir veren kişinin Ruandalı Protais Zigiranyirazo olduğu belirlenmiş. Zigiranyirazo, Belçika polisi tarafından, 1994'de Ruanda'da yaşanan soykırımın sorumlusu olarak da tutuklanmıştır.

Diplomatik kaynaklar daha önce de Fossey’in ölümü hakkında Zigiranyirazo'nun adını anmış, ancak kız kardeşi, dönemin Devlet Başkanı Habyiramana ile evli olduğu için kimse ona dokunamamış.)

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: Google Doodle doodle Google Dian Fossey
İLGİLİ HABERLER

UNUTMADI

Google'dan Anneler Günü Doodle'ı

Dünyanın en büyük arama motoru Google anneler gününü unutmadı ve ana sayfasında özel bir Doodle hazırladı. devamı...

GOOGLE DOODLE

Perseid Göktaşı Yağmuru Doodle oldu

Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmuru Perseid meteor yağmurları için Google'dan özel doodle.. devamı...

GOOGLE DOODLE

Dünya Kupası'na özel doodle

Google, bu akşam başlayacak "Dünya Kupası 2014"e özel "doodle" hazırladı. devamı...

GOOGLE DOODLE

Ertem Eğilmez için Doodle yapıldı

Ertem Eğilmez bugün dünya devi Google tarafından unutulmadı Doodle yapıldı. devamı...

GOOGLE DOODLE

Dev şatonun sırrı doodle oldu

İnternet devi Google dünyaca ünlü Fransız mimar Eugéne Viollet-le-Duc için bir doodle hazırladı. devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.