ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI LOCASINDA
Baykal Başkanlık Divanında yerini aldığı sırada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı locasına geldi. Baykal, birleşimi açtıktan sonra Erdoğan'ın Genel Kurul'a geldiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, töreni izlemek üzere Cumhurbaşkanlığı locasındaki yerini alırken AK Parti milletvekillerince ayakta alkışlandı. Erdoğan'ı izleyici locasından da alkışlayanlar oldu. Sıraların üzerine "TBMM'nin 95. yılı" yazılı ilk gün zarfı ve pulları ile çiçek buketleri konuldu.
BAYKAL: YENİ BİR MECLİS'LE KARŞI KARŞIYAYIZ
Baykal, konuşmasında "Şimdi yeni bir Meclis ile karşı karşıyayız. Birbirini anlamak birbirine saygı göstermek zorunda olan insanlardan oluşan bir Meclis. Ancak el ele verirlerse ayağa kalkabilecek olan ancak kol kola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir Meclis. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak elbirliği işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur" dedi.
UZLAŞMANIN TEMELİ HUKUK, AHLAK, YURTSEVERLİK OLACAKTIR
Baykal, "Uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır" diye konuştu.
KUTUPLAŞMAYI SÜRDÜRME ŞARTLARI ARTIK KALMADI
Baykal, şöyle devam etti: Demokrasi çeşitli güç merkezlerini kapsayan çoğulcu bir güç yapısının ortaya çıkışıyla ve herkesin birbirine ihtiyacı olduğunu kavramasıyla gerçekleşir. Demokrasi, kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir. TBMM yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu alt yapı şartlarına sahiptir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin çatışmaların dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM’nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Meclisin bu yapısını iktidar kullanmanın önünde bir engel gibi düşünmemeliyiz. Belki de tam tersine bu Meclis yapısı birbirimizi anlamanın birbirimize saygı göstermenin işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir.
İLK YEMİNİ BAYKAL ETTİ
Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'ın açılış konuşmasının ardından milletvekillerinin yemin töreni başladı. Baykal konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Sayın Cumhurbaşkanı' diye hitap etti. Baykal konuşmasının ardından milletvekili yeminini etti.
MİLLETVEKİLLERİNİN EDECEĞİ YEMİN METNİ:
"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Bahçeli yemin etti
MHP Genel Başkanı ve Osmaniye milletvekili Devlet Bahçeli Meclis kürsüsünden yemin etti. Bahçeli'nin yemininin ardından yerine geçtiği sırada MHP milletvekillerinin yanı sıra bakanlar kurulunun bulunduğu bölümün de alkışladığı görüldü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bahçeli'nin yemi sonrasında meclisten ayrıldı.
MECLİSTEN İLGİNÇ NOTLAR
İstiklal marşını söylemediler
TBMM'nin açılışı için Baykal salondakileri İstiklal Marşı'na davet etti. HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan haricindeki HDP’li vekillerin İstiklal Marşı’nı söylememesi dikkati çekti.
Tüm vekillerden önce Meclis’in engelli milletvekili Ak Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun kendisi için özel kurulan platform üzerinden tekerlekli sandalyesiyle ilerleyerek kürsüye yaklaştı. Karaburun yeminini ettikten sonra engelli platformu kürsü önünden kaldırıldı.
AK Parti Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, yemini öncesinde Erdoğan’a baş selamı verdi.
Yemin sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde ulu önder Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Birleşimi yöneten Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal, and içme sırası Ankara milletvekillerine geldiği sırada, "Şimdiye kadar olduğu gibi geleneğe uyarak Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz ruhu için sizleri bir dakika saygı duruşuna davet ediyorum" dedi.
Saygı duruşunun ardından Erdoğan, Genel Kurul salonundan ayrıldı. Baykal, "Sayın Cumhurbaşkanımız Genel Kurul'dan ayrılmaktadır. Kendilerine teşrifleri için teşekkür ediyoruz" dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı locasından çıkarken AK Parti milletvekilleri ve bazı izleyiciler tarafından alkışlandı.
Ak Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Merve Kavakçı'nın ardından Meclis’te yemin eden ilk başörtülü kadın vekil oldu. Bu dönem Meclis'te 21 başörtülü kadın milletvekili bulunuyor.
DEMİRTAŞ YEMİN ETTİ
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Meclis kürsüsünden yemin etti.
En ilginç yemin CHP'li vekilden geldi
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin sırasında namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.
RAVZA KAVAKÇI KAN ABLASI MERVE KAVAKÇI'NIN TAKTIĞI AYNI RENKLERDE BAŞÖRTÜSÜ TAKARAK YEMİN ETTİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 25'inci Dönem 1'inci Yasama Yılı Açılış Töreni'nde Merve Kavakçı'nın kardeşi İstanbul AKP Milletvekili Ravza Kavakçı Kan milletvekili yemini etti. Ravza Kavakçı Kan'ın, ablası Merve Kavakçı'nın TBMM'de yemin edeceği sırada taktığı ancak protesto edilen başörtüsündeki aynı renklerde başörtüsü takması dikkat çekti.
Dilek Öcalan yemin etti
HDP Şanlıurfa milletvekili ve Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan Meclis kürsüsünden yemin etti. Öcalan en genç milletvekillerinden biri olması nedeniyle Başkanlık Divanı’nda da görev yaptı.