1 Eylül’de başlayacak balık avı sezonu öncesinde ekmeğini denizden çıkartan balıkçılar hazırlıklarını tamamladı. Balıkçılar, sezona Karadeniz’den esecek rüzgarla giriş yapacağı için ilk günleri Marmara Denizi açıklarında geçirmeyi planlıyor. Rumeli Feneri Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar, boy ve derinlik yasağının kendilerini çok kısıtladığını vurgularken, bu sezon en çok palamuttan umutlu.
Tekneler küçüldü
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, denizlerimizdeki av baskısını azaltmak ve rekabetin önünü açmak için 67 milyon lira ödeyerek 529 balıkçı teknesini denizden çekerken, yaklaşık 50 bin balıkçı bu geceden itibaren Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara denizinden ekmeğini çıkartmaya çalışacak.
353 tekneyle Türkiye’nin en büyük balıkçı köyü olan Sarıyer’deki Rumeli Feneri Su Ürünleri Kooperatifi hazırlıklarını tamamladı. 3 kuşaktır balıkçılık yapan Yalçın ailesi de yeni tayfa ve yeni tekneleriyle denize açılmak için bekliyor. Kerim Reis 1 adlı gırgır reisi Mehmet Yalçın, bu sezon teknelerini küçültmek zorunda kaldıklarını belirtirken en büyük sorun olan tayfa bulmayı başardıkları için mutlu olduklarını söyledi. Mehmet Yalçın, 44 metre olan Kerim Reis teknesini 24 metre boyundaki Kerim Reis 1’i denize hazırladıklarını vurguladı.
Yalçın, “Tayfalarımızı Ordu’dan getirttik, kumanyamızı ve yakıtımızı aldık, vira bismillah için hazırız. Teknemizin makine bakımı 50 bin TL, ağların yenilenmesi ve ağırlık bağlanması 50 bin TL, boya ve raspa 50 bin TL, gemicilere ödenen ilk maaş 150 bin TL, 20 ton yakıt 60 bin TL, yiyecek içecek (kumanya) 20 bin TL, makine yağı ve yedek parça 10 bin TL tuttu. Tekneyi yenilediğiniz için yeni balık bulucu ve akıntıölçeri de 100 bin TL’ye aldık. Umarım bu sezon masrafı çıkartırız. Umut ettiğimiz gibi bir sezon olmazsa kötüye gideriz” dedi.
‘Taban fiyat gelsin’
Reis Mehmet Yalçın, “Bizim belimizi büken yasaklar olduğu kadar taban fiyat olmaması. Vatandaş hamsinin kilosunu bir gün 8 TL’den, bir gün 25 TL’den yiyor. Bunun nedeni taban fiyat olmaması. Eğer taban fiyat olursa ve sezonun her günü vatandaş aynı fiyattan alacaktır balığı. Balıkçı da bu fiyata göre avlayacak ve fazlasını ziyan etmemek için tutmayacaktır. Bu yıl palamuttan umutluyuz. İlk günler fırtına olduğu için istavrit peşinde oluruz sonra Karadeniz’e palamut peşine gideriz” diye konuştu.
Transfer olan tayfa işe 6 bin TL ile başlıyor!
Gırgır teknelerinin çoğunluğunun sahibi Rizeli. Fakat reisin hoparlörden, “Fora” diye seslenmesinin ardından ağları denize bırakan, balığı tekneye alan ve ayıran tüm personel ağırlıklı olarak Ordulu.
Kocareis olarak adlandırılan tayfabaşı her yıl teknenin reisinin istediği kadar tayfayı getiriyor ve maaş dağılımını yapıyor. Kocareis Bülent Pekdemir, “Tayfaları denizciliği sevenlerden seçerim. Reise mahcup olmak istemem” dedi.
Sezon öncesi tayfaya ön ödeme (pulatka) yapılıyor. 20-22 kişilik tayfa için 150 bin TL veriliyor. Bu da kişi başına 6-7 bin lira... Her tayfa ayrıca sezon için belli bir rakama anlaşıyor. Böylece sezonda iki kez ücret alıyor. 6 ay denizde çalışan tayfaların aylık geliri 3 bin-3 bin 500 TL’ye geliyor.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Ordu Akdeniz Sarıyer Marmara Karadeniz haber gündem güncel mgdtv mgdhaberBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.