Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), utanç verici bir uygulamaya son veriyor. askerlik görevini yerine getirirken intihar eden askerlerin ailelerinden Hazine zararı denilerek istenilen kurşun parası artık alınmayacak. TSK’nın intihar vakasında 1 lira 11 kuruş olarak belirlediği kurşun parasını gözü yaşlı ailelerden istemesi tepkiye yol açmıştı.
Milli Savunma Bakanlığı’nın TBMM’ye önceki akşam gönderdiği son, “askeri torba” tasarısında TSK’nın kamuoyunda büyük yankı yaratan tartışmalı uygulamasına son veriliyor. Askeri Ceza Kanunu’nda hizmete özel verilen eşyayı tahrip etmeyi düzenleyen 130. maddesindeki, “kaybedilen, kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip edilen veya harabolmasına sebebiyet verilen eşyanın ödettirilmesine de ayrıca hükmolunur” ifadesi yürürlükten kaldırılıyor. Böylece askerlik hizmetini yerine getirirken intihar edenlerin ailelerinden, “Hazine zararı” denilerek kurşun parası istenilmesine son verilmiş olacak.
Kamuoyunda infaal yaratmıştı
2014 içinde oğlu askerde intihar eden aileden 1 lira 11 kuruşluk kurşun parası istenmesi infaale yol açmış, TSK yasadan kaynaklanan bu zorunluluğu açıklamada güçlük çekmişti. Alınan bilgiye göre, kurşun parası uygulamasına şöyle son verilecek:
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu tür Hazine zararlarının gerçekleştiği olayların ceza yönüne TSK bakacak, mali yönüyle de Maliye Bakanlığı ilgilenecek. Maliye Bakanlığı’nın amme alacakları mevzuatındaki belli parasal sınırın altındaki alacakların tahsil edilmemesi yetkisi dahilinde kurşun parası istenmeyecek.
Kurşun parasının yanı sıra askerlere hizmet gereceği olarak verilen, palaska gibi yine tahsil edilmeyecek belli parasal sınırın altında kalan değerdeki eşyalar için de para istenmeyecek. Askeri torba tasarındaki diğer bazı düzenlemeler ise şöyle:
Uyuşturucu askeri suç
Genelkurmay Başkanlığı’nın gerekli görmesi üzerine Afganistan gibi askeri varlığımızın bulunduğu bölgelerde sürekli görevlendirilecek kadrolar tahsis edilebilecek.
Savaş hali hariç sivil personel askeri şahıs tanımından çıkarılacak.
Bonzai başta olmak üzere uyuşturucu suçları askeri suç kapsamına alınacak. İşleyen er, erbaş veya subaylara Türk Ceza Kanunu’ndaki bu suçlara yönelik çeşitli ceza hükümleri uygulanabilecek.
2 aydan az olan askeri cezalar artık paraya veya bu suçu işleyen kamu yararına bir işte çalıştırma gibi TCK’daki seçenek yaptırımlarına çevrilebilecek.
1100 kişi intihar etti
Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak 2012-15Temmuz 2013 arasında 166 asker hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren askerlerden 108’i intihar sonucu, 40’ı silahlı kaza sonucu öldü. 2002-2013 arasında ise bin 100 asker bu kapsamda hayatını kaybetti.
Benim çocuğum bir mermi parası mı?
TSK’nın oğulları askerlik hizmetini yaparken yaşamını kaybeden ailelerden 1 lira kurşun parasını istemesi tepkilere yol açmıştı. Yaşanmış olaylardan bazıları şöyle: Muş’un Hasköy İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı’nda vatani görevini yaparken tezkeresine 2 ay kalan Batman nüfusuna kayıtlı er Abdurrahman Çiftçi, 6 Mart 2013’te arkadaşının silahıyla intihar etti. Askeri Savcılığın soruşturmasında aileden Çiftçi’nin ölümüne sebep olan kurşunların da Hazine malı olması nedeniyle para istendi.
Genelkurmay, Muş’ta askerliği sırasında 9.12.2012’de len jandarma er Uysal Doğan’ın babasından mermi parası istedi. Baba Rıza Doğan, “Bizden mermi parasını istiyorlar. Çocuklarımızın değeri 1 lira 11 kuruş mu? Benim çocuğum bir mermi parası mı?” diye isyan etmişti.