“Barış Kartalı” adı verilen proje kapsamında 4 AWACS uçağının üretilmesi öngörülüyor. Proje, Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 1996 yılındaki kararıyla başlatılmış ve ABD’li üretici Boeing ve Northrop Grumman ile 2002 yılında sözleşme imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Türkiye istediği takdirde 4 uçağa ek olarak 2 uçak daha üretilebilecek.
AVRUPA VE ASYA’YI GÖZETLEYEBİLECEK
Projede, Boeing 737 tipi yolcu uçağı platform olarak kullanıyor ve çok özel teknik donanımın yanı sıra uçağın üzerinde radar sistemi bulunuyor. Türkiye üzerinde devriye uçuşu yapacak bir AWACS uçağı, Avrupa’nın en batısından, Asya’nın doğusuna kadar geniş bir coğrafyada tüm hareketleri izleyebiliyor. Türkiye AWACS uçakları için üretici Boeing firmasına 1.5 milyar dolarlık sipariş verdi.
Uçakların Hava Kuvvetleri’ne teslimatının 2007-2008’de yapılması gerekiyordu. Ancak ABD’li üreticinin uçağın yazılımında yaşadığı sorunlar ve kullanıcıların radar sistemiyle ilgili şikâyetleri teslimatın 6.5 yıl gecikmesine yol açtı. Gecikmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin çıkmaza girmesi önemli bir etken oldu. Bazı elektronik sistemlerin üreticisi olan İsrail firması Elta’nın Türkiye’ye ih ra cat ya sa ğı koyması nedeniyle, ürünlerin teslimatı yapılamadı. Gecikme nedeniyle Boeing’e 500 milyon dolar ceza kesildi.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Barış Kartalı 4 AWACS Savunma Sanayi İcra Komitesi Hava Kuvvetleri
FACEBOOK
TOPLULUKBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.