Malezya Havayolları'nın 6 gün önce kaybolan uçağı uydunun görüntülediği bölgede de bulunamazken, uçağın kuleyle son temasından sonra 4 saat daha uçtuğu ileri sürüldü.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'e giderken altı gün önce kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı, Çin uydusu tarafından görüntülenen bölgede de bulunamadı.
Malezya Sivil Havacılık Direktörü Azharuddin Abdülrahman, başkent Kuala Lumpur'da düzenlediği basın toplantısında, Çin uydusunun uçağın enkazına ait olduğu sanılan üç parçanın görüntülerini göndermesinin ardından söz konusu bölgede aramaların yoğunlaştırıldığını ancak hiçbir sonuç elde edilemediğini açıkladı.
Çin uydusu, uçağın kaybolmadan önce son kez kule ile temasa geçtiği bölgede enkaz parçalarına benzeyen cisimleri görüntülemişti.
Şinhua haber ajansı, uydunun Vietnam'ın güneyinde en büyüğü 24 metre uzunluğunda üç yüzen cismin fotoğraflarını gönderdiğini açıklamıştı.
Arama çalışmaları, yaklaşık 92 bin kilometrekarelik alanda 12 ülkeden 42 gemi, 39 uçak ve çok sayıda görevlinin katılımıyla devam ediyor. Çalışmalara Avustralya, Vietnam, Çin, Endonezya, Tayland, ABD, Yeni Zelanda, Singapur, Filipinler, Hindistan, Japonya ve Brunei destek veriyor.
Hindistan donanması, GSAT-7 uydusunun da uçağı aramaya başladığını açıkladı.
Bu arada bir grup balıkçı, dünyanın en işlek nakliye rotalarından biri olan Malakka Boğazı'ndaki Dickson Limanı açıklarında üzerinde "Boarding (Biniş)" yazılı bir cankurtaran botu bulduklarını söyledi. Cankurtaran botunun Malezyalı yetkililere teslim edildikten sonra battığı öğrenildi.
Amerikan Digital Globe Şirketi de uydularından ikisinin Tayland Körfezi ile Güney Çin Denizi arasındaki bölgeyi taradığını açıkladı ve internet kullanıcılarına 3100 kilometrekarelik bir alanın uydu görüntülerini taramak için yardım etmeleri çağrısında bulundu. Yaklaşık 25 bin kişinin görüntüleri incelemek için kayıt olduğu belirlendi.
Yeni bir iddia daha: "Uçak, kule ile son temasından sonra 4 saat daha uçmuş"
Öte yandan Wall Street Journal gazetesi, Amerikalı yetkililerin kayıp uçağın hava kontrol kulesi ile son görüşmesinden sonra yaklaşık dört saat daha uçmaya devam ettiğini ileri sürdü.
Rutin bakım programları çerçevesinde uçağın motorundan alınan verilerin otomatik olarak izlendiğine ve kuleye iletildiğine işaret eden gazete, Amerikan terörle mücadele uzmanlarının pilotun ya da bir yolcunun uçağın yerinin bulunmasını engellemek için radyo vericililerini kasten kapatmış olabileceğinden şüphelendiklerini yazdı.
İddia, Boeing 777'nin herhangi bir hava kontrol kulesi ile temasta bulunmadan 4 saat boyunca uçmasının neden kimse tarafından kontrol edilmediği sorusunu da gündeme getirdi.
Uçağın cumartesi günü Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 239 kişiyle havalandıktan kısa bir süre sonra kaybolmasından bu yana çeşitli iddialar ortaya atılıyor.
Kaybolmadan önce son kez Güney Çin Denizi üzerinde görülen uçağın, batıda Malakka Boğazı'na doğru rotasını değiştirdiği ileri sürülmüştü.
İddialar üzerine daha önce Malezya ile Vietnam arasında yürütülen arama çalışmaları, yarımadanın iki tarafındaki Malakka Boğazı ve Andaman Denizi'ne doğru genişletilmişti.
Arama çalışmalarına Şaman da katıldı
Arama çalışmalarına her tür katkı sağlanıyor.
Şaman İbrahim Mat Zin, arama çalışmalarına yardım etmek için Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı'nda bulunuyor. Kendisini "Tüm Dünya Şamanlarının Kralı" olarak tanıtan İbrahim, uçağı bulmak için sihirli su, iki hindistancevizi, sihirli bir baston ve sihirli bir halı kullanıyor.
İbrahim, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu törenin amacı, kötü ruhları kovmak ve eğer düştüyse uçağın bulunmasına yardımcı olmak," dedi.
Malezya Havayolları'na ait kaybolan yolcu uçağı için 10 ülkeden çok sayıda helikopter, uçak, gemi ve ekibin katılımıyla havacılık tarihinin en büyük arama operasyonu düzenleniyor.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'e giderken dört gün önce kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının bulunması için daha fazla çaba harcanması çağrısında bulunan Çin, arama çalışmalarına uyduları ile de destek vermeye başladı.
Çinli yetkililer, uçakta seyahat eden biri bebek 153 Çin vatandaşının bulunması için 10 uydunun bölgeyi taradığını açıkladı.
Havacılık tarihinin en büyük arama operasyonuna, 10 ülkeden çok sayıda helikopter, uçak, gemi ve ekip katılıyor.
Vietnam arama kurtarma çalışmalarını durdurdu
Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının bulunması için yürütülen çalışmaları idare edemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Malezya'nın arama kurtarma çalışmaları koordinasyonunun sorunlu olduğunu düşünen Vietnam, daha sağlam bilgiler edinene dek çalışmalara verdiği desteği askıya alacağını bildirdi.
Rotadan ayrıldığı iddiaları yalanlandı
Öte yandan, uçağın hava kontrol kulesi ile teması kesilmeden önce izlediği rota ve son konumuna ilişkin çelişkili bilgiler geliyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının uçuş rotasından ayrılıp batıya döndüğü iddiasını yalanladı.
Hava Kuvvetleri Komutanı General Rodzali Daud, uçağın en son Malakka Boğazı yakınlarında radarlar tarafından tespit edildiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Sivil Havacılık Kurumu ise uçağın kaybolmadan önce rotasından ayrılarak ülkenin batısındaki işlek nakliye bölgesi olan Malakka Boğazı'na yöneldiğini belirtiyor.
Malakka Boğazı, Malezya ile Endonezya'nın Sumatra Adası arasında yer alıyor. Uçağın kaybolmadan önce Marakka Boğazı'na 400 kilometre uzaklıktan ve 11 bin metre irtifadan hava kontrol kulesi ile temas kurduğu kaydedildi.
Endonezya Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Albay Umar Fathur ise Malezyalı havacılık yetkililerinden, kaybolmadan önce uçağın Güney Çin Denizi üzerinde uçtuğu bilgisini aldıklarını söyledi.
Son derece gelişmiş teknolojiye sahip Boeing 777 uçağının, bilgi vermeden ya da radarlara yakalanmadan rotasını nasıl değiştirdiği hala gizemini koruyor. Uçağın elektrik sisteminde herhangi bir arıza meydana gelip gelmediği bilinmiyor.
Yetkililer, mekanik arıza, pilot hatası, sabotaj ya da terör eylemi gibi tüm olası nedenleri araştırmaya devam ediyor.
Sahte pasaportlu yolcuların terör bağlantısı yok
Uçağa sahte pasaportla binen iki İran vatandaşının herhangi bir terör örgütü ile bağlantısına rastlanamadığını belirten yetkililer, terör eylemi ihtimalinin zayıfladığı açıkladı.
Sahte pasaport ile uçağa binen İranlılardan 18 yaşındaki Pouria Nour Mohammad Mehrdad’in Almanya’daki annesinin yanına gitmeye çalıştığı belirlendi.
Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 uçak, Cumartesi günü Kuala Lumpur'dan Pekin'e giderken 227 yolcusu ve 12 mürettebatı ile radardan kaybolmuştu.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: Malezya Havayolları 227 yolculu MH 370 sefer sayılı yolcu uçağıBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.