ÇEVRE ve bilgi sistemleri özellikleriyle dikkat çeken TAV’ın 266 milyon euro yatırımla 21 ayda tamamladığı ve 2032 yılına kadar işleteceği İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali törenle açıldı. Açılışı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Güzel İzmir demekle güzel olmuyor bal bal demekle ağız tatlanmıyor. Balı yerseniz ağız tatlanır. Bu güzel eserleri inşa ederseniz bir kenti modern haline getirirsiniz dedi.
Havalimanı projeleri ve işletmeciliği alanında dünyanın lider kuruluşları arasında olan TAV Grubu tarafından gerçekleştirilen Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali, düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in yanı sıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve siyasetçi katıldı. Başbakan Erdoğan törenin başında cep telefonuyla uzun süre uğraştı. Mesaj geçmeye çalıştığı sanılan Başbakan’a bir görevli yardımcı oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni iç hatlar terminali binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu havalimanının dış hatlar terminal binasının açılışını 2006 yılında bir toplu açılış töreni sırasında yapmıştım. Yılda 20 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet verecek şu muhteşem terminal binası güzel İzmir’e yakışan İzmir’i temsil eden bir eser oldu. Gerek dış gerek iç hatlar binası şu iki tesis yapılmadan önce buradaki İzmir havalimanının binasını bir düşünün. Acaba bu güzel İzmir’e öyle bir havalimanı yakışıyor muydu? Nereden geliyor nereden çıkıyorduk adeta bir gecekondu gibi. Biz buna tahammül edemedik. Dedik ki “hemen bir adım atalım’ ve yeni bir kaynak meydana getirmek suretiyle bir adım attık. Dış hatlar binasından başlamak üzere önce 110 bin metrekarelik kapalı alana sahip terminal binası yaptık. O bize yetmezdi, mevcut gecekonduyu yıkmamız gerekiyordu. Şu anda çatısı altında bulunduğumuz yaklaşık dış hatlar binasının iki katı büyüklüğündeki binayı bitirmiş olduk. Burada huzuru, refahı görüyorsunuz. Bizim iktidarınız huzur, mutluluk iktidarıdır. Laf üretmedik, icraat ürettik. Güzel İzmir demekle güzel olmuyor. Bal bal demekle ağız tatlanmıyor. Balı yerseniz ağız tatlanır. Bu güzel eserleri inşa ederseniz bir kenti modern haline getirirsiniz. Buranın mimarı bir Türk ayrıca gurur vesilesi. Laf değil hizmet üretme şiarımızın en somut üretme örneği olan Binali Bey’e çalışmalarında başarılar diliyorum. Huzurlu güveni keyifli yolculuklar diliyorumö dedi.
“EN UZAK HAVALİMANI EN UZAK EVE YARIM SAAT 45 DAKİKA UZAKLIKTA"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havacılık ve ulaştırma yatırımları ile “uzak’ diye bir kavram kalmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:
“Sadece havacılık alanındaki gelişmeler bile Türkiye’nin 12 yılda nereden nereye geldiğinin göstermesi bakımından yeterlidir. 26’dan aldık havalimanlarını 52’ye çıkardık. Uçakla yolculuk edenlerin sayısı arttı. Havayolu halkın yolu oldu. Vatandaşım lüks otobüslere biniyordu. Şimdi onlara ödediği rakamla uçakla gidiyor kısa zamanda gidiyor. Uçakla yolculuk ederlerin sayısı yılda 8.5 milyondan 150 milyona ulaştı. 12 yıl önce Şırnak’ta Iğdır’da havalimanı olacak dense kim inanırdı. Hakkari’ye havalimanı yapılacak dense kim inanırdı. En uzak havalimanı kendi sınırları içindeki en uzak eve yarım saat ya da 45 dakika arasında. Artık uzak diye bir kavram kalmadı ülkemizde. Bölünmüş yollar otoyollar, hızlı tren hatları ile her yeri yakın hale getirdik.
“PARALEL YAPI’DAKİ HİZMETLE KARIŞTIRMAYIN"
Başbakan Erdoğan, İstanbul’a üçüncü havalimanı yapımını engellemek isteyen küresel güçler olduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu: “Bütün bunlara rağmen biz bunları yapacağız. Orada yeni sistemi devreye sokacağız. Şehir merkezine 25 dakikada inişin altyapısını ortaya koyacağız. Yurtiçinde paralel yapı engellemeye çalışıyor. Orayı yüklenmiş olan müteahhit firmalara fatura kesmeye çalışıyor. Bunların vatanseverlikle dertleri yok. Yurtiçinde yurtdışında bunun çalışmasını yapıyorlar. Bütün bunlara rağmen engelleri aşa aşa İstanbul havalimanını yapıp bitireceğiz. 2017 yılı hedefimiz. Üç dört gün içinde diğer hava şirketleri de bu iç hatlar terminaline yerleşmiş olacak. Ülkenin yer yerine yurtdışına seyahat edilecek. Bizim siyasetimiz eser siyasetidir, hizmet siyasetidir. Ama paralel yapıdaki hizmet gibi değil onunla karıştırmayın. İnşallah 2023 yılına kadar milli geliri 2 trilyon dolara çıkarak ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine sokacağız. Önümüze çıkartılan engellere, kurulan tuzaklara rağmen yolumuza devam ediyoruz. Millet bize sahip çıkıyor. Siyaseti dizayn etmek çabalarına ekonominin dengelerini bozmaya çalışanlara fırsat vermeyecek. Kimse kusura bakmasın eğer bundan rahatsız oluyorlarsa biz onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Bölgemizdeki ve dünyanın her köşesindeki kardeşlerimizle kucaklaşmayı sürdüreceğiz. İzmir’in bu mücadelede bize destek verdiğini biliyoruz. Önümüzdeki dönemde buradan daha fazla destek bekliyoruz."
DÜNYA DEVİ LUFTHANSA’YA ULAŞTIK
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım, Türk Hava Yolları’nın yolcu taşımada dünya devi Lufthansa’yı yakalamak üzere olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:
“Başbakan Adnan Menderes’in adını taşıyan bu güzel terminali İzmir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 2012 Aralık ayında temeli atıldı. 10 milyon yolcu kapasitesi 30 milyona çıkmış oldu. Türkiye havacılığın üssü olmalı Uzakdoğu’dan Batı’ya gidecek yolcular Türkiye üzerinden transfer olursa daha az maliyetli olacak. Amerika, Avrupa havacılıkta küçülürken Türkiye her türlü olumsuzluğa rağmen yüzde 15.5 büyümeyi başardı. İç ve dış hatlarda 150 milyon yolcuya ulaştık. 2014 yılının ilk ayında yolcu taşımada Lufthansa 1’inci sırada ikinci sıraya THY ulaştı. THY dünya devi Lufthansa’ya ulaşmış durumda. Bakanlık görevinde değilim ama ülkenin ulaşan, erişen ve konuşan Türkiye haline gelmesi için 100 bin kişilik ulaştırma ekibi ile çalıştık. Halkın hayatını kolaylaştıracak yaşam kalitesini artıracak projeler gerçekleştirdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduk. İnşallah İzmirliler bize gereken desteği verdiklerinde İzmir’in muasır medeniyetlere erişme konusunda İzmir hayat 1414 proje ile İzmir’i marka şehir yapmak için canla başla çalışacağız."
“YOLCU SAYISI EN HIZLI ARTAN ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, geçen yıl 76 milyonu iç hatlar olmak üzere 150 milyon yolcu taşındığını belirterek, “Yolcu sayısı en hızlı artan 3. ülkeyiz. Türkiye havacılık sektörü son 11 yıl boyunca her yıl yüzde 15- 20 arasında büyüme gerçekleştirdi. 170 bin kişiyi istihdam ediyor. Adnan Menderes Havalimanı yolcu sayısı dört kat arttı. Dış hatlar terminalini 140 milyon euro yatırımla yeniledik. 245 milyon euro yatırımla iç hatlar terminalini yeniledik. 88 bin metrekarelik otoparkı CIP, VIP salonları ile Avrupa’da bile eşine az rastlanacak bu terminal İzmir’in yeni vitrini olacak" dedi.
İZMİR İKLİMİNE GÖRE ÇATI DİZAYNI
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, iç hatlar terminali çatısının İzmir iklimine uygun olarak ısı ve ışığı alacak şekilde yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Ben bu binanın yapım ve işletmesindeki iki farklı özelliğini iki ana başlıkta anlatmak istiyorum; çevre ve bilgi sistemleri. Bu binanın yerinde bulunan mevcut binanın yıkımı sırasında yüzde 98 oranında geri dönüşüm sağladık. Beton, beton demiri, kablolar geri dönüştürüldü. Yalıtım malzemeleri, ampuller, tehlikeli atıklar, yasal mevzuat çerçevesinde imha edildi. Bu geri dönüşüm çalışmasıyla 2013 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin “en iyi uygulama’ ödülünü aldık. Çatı camları seçilirken doğal aydınlatmayı maksimum şekilde alacak ancak İzmir iklimine göre yazın Terminali fazla ısıtmayacak şekilde dizayn edildi. Işık enerjisi ile ısı enerjisinin, güneş ışınlarıyla binaya girişini, en minimum enerji kullanımına destek olacak şekilde dizayn ettik.
KARBON SALINIMI ÇOK DÜŞÜK
Sani Şener, iç hatlar terminalinin karbon salınımının çok düşük olduğuna da dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“14 tonluk yağmur suyu (yeşil su) ve yine bir 14 tonluk lavabolardaki gri suyun depolanıp bahçe sulaması ve temizlikte kullanılacak şekilde bir tesisat sistemi kuruldu. Terminal girişindeki saçaklar fotovoltaik panellerle kaplanarak 397 kilowatt saat güneş enerjisiyle elektrik üretimi elde edilecek. Trijenerasyon tesisinde 9.78 mw elektrik, 10.000 kilowatt ısı ve soğutma enerjisi üretilecek. Trijenerasyon tesisinin yakıtı doğalgaz olduğu için ve doğalgazın fosil yakıtlara göre yüzde 30 daha az kardon salımı yaptığından ve bu tesisimizde sadece elektrik değil, baca gazından da ısıtma ve soğutma suyu elde edileceğinden, sistemin karbon salımı çok ciddi oranda azaltılmış olacaktır. Bütün bunlar aslında LEED sertifikası almak için gerekli olan kriterlerden sadece bazılarıdır. Biz enerji tasarrufu ve çevre sorumluluğu ile ilgili gereken tüm kriterlere uyduk ve hepsini tamamladık. Müracaatımızı yaptık. Bu terminal Türkiye’nin ilk LEED sertifikalı terminal binası ve LEED Sertifikalı en büyük binası olacaktır.
HAVALİMANI BİLGİLERİ AKILLI TELEFONDA
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener, havalimanındaki tüm bilgilerin yazılımla yolcunun akıllı telefonuna indirilebileceğini belirterek, şunları anlattı:“Yine bu terminalde bilgi sistemlerinin pratik uygulamalarını da yolcu konforunu arttıracak şekilde geliştirdik. Havalimanındaki tüm bilgilerimizi yapmış olduğumuz yazılımlarla yolcularımızın avuçlarının içindeki akıllı telefonlara indiriyoruz. Havalimanı operatörü olarak dünyada, bu uygulamayı, yani TAV Mobile uygulamasını ilk TAV Bilişim geliştirdi ve 3 hafta Apple Store’da birinci sırada kaldı. Yine TAV Mobile uygulamasının Windows 8 versiyonu, kodları onaylanıp, Türkiye’den, Avrupa Microsoft Store’a yüklenen ilk uygulama olma özelliğine sahip oldu. Uçakların kalkışını, inişlerini, kapı değişikliklerini, gecikmelerini, uçuştaki değişikliklerini, check-in kontuarlarının yerini, bagajların hangi banttan geleceğini yani özetle yolcunun uçuşu ile ilgili her türlü bilgiyi uygulamamıza girildiğinde akıllı telefonlara otomatik olarak iletiyoruz. Uçuş izleme özelliği ile istediğiniz uçağın havadaki seyrini harita üzerinden görebilir, ineceği havalimanına kadar takip edebilirsiniz. Yolcunuzu karşılayacaksanız daha evinizden çıkmadan, yolcunun uçağının havada nerede olduğunu görebilirsiniz. Havalimanına yanaşırken otoparktaki boş yerleri yine bu uygulama ile akıllı telefonlardan öğrenebilirsiniz ve direkt o kata çıkıp arabanızı park edebilirsiniz. Augmented Reality yani arttırılmış gerçeklikle, cep telefonun kamerasını bu terminalde açarak, yönünüzü, uçağa bineceğiniz kapının yerini, ticari mahallerde satılan ürünleri ve ürünlerinin fiyatlarını görebileceksiniz.
KAPASİTESİ 20 MİLYON YOLCU
İzmir Adnan Menderes Havalimanı, yeni iç hatlar terminalinin hizmete girmesiyle havalimanı toplam 30 milyon yolcuya rahatlıkla hizmet verebilecek.
Yeni iç hatlar terminali, TAV Ege A.Ş tarafından yapıldı. Temeli 2012 yılında atıldı, yatırım tutarı 266 milyon euro.
Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali 210 bin metrekare kapalı alana sahip.
İç hatlar terminalinin tek başına kapasitesi 20 milyon yolcu.
Dış hatlar terminali ise 110 bin metrekare ve yılda 10 milyon yolcu kullanıyor.
İç hatlar terminali 20 ayda tamamlandı. İki terminalin toplam maliyeti 380 milyon euro.
İZBAN ve karayollarına bağlantı var. Alt-üst yolları, yolcu gidiş, yolcu geliş, VIP, CIP iç dış hatlarda toplam 17 köprü var.
Adnan Menderis’in 2003 yılındaki yolcu sayısı 2 milyon 300 bindi. Şu anda 10 milyonu aştı. Uçak trafiği 25 bin civarındaydı 70 bine çıktı.
Otopark kapasitesi 5 bin 500.
Şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta.
Kargo terminali 21 bin 319 metrekare.
Pist iki adet 3240x45 metre ebatlarında.
37 adet uçak park yeri olan iki apron bulunuyor.
2032 YILINA KADAR İŞLETİLECEK
DHMİ tarafından 17 Kasım 2011’de yapılan ihalede en iyi teklifi veren TAV Havalimanları iştiraki TAV Ege, iç hatlar terminalinin 2032 sonuna kadar işletme hakkını 610 milyon euro artı KDV karşılığında kazandı. Yeni terminalin temeli 15 Haziran 2012’de atıldı. Geçiş sürecinde iç hat uçuşları da yine TAV tarafından işletilen dış hatlar terminalinden gerçekleştirildi. TAV, dış hatlar terminalinin işletmesini 2007’de üstlenmişti. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2013 yılında, önceki yıla göre yüzde 9 artışla yaklaşık 10.2 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu yolcuların yaklaşık 2,5 milyonu dış hatlar, 7.7 milyonuysa iç hatlarda seyahat etti.
ERDOĞAN'IN TÖRENDE TELEFONUYLA UĞRAŞMASI DİKKAT ÇEKTİ
Başbakan Erdoğan İzmir'de Adnan Menderes Havalimanı'ndaki yeni İç Hatlar Terminal'i açılış törenine katıldı. Törende TAV Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Mustafa Sani Şener'in konuşmasını yaptığı sırada Başbakan Erdoğan'ın telefonuyla uğraşması dikkat çekti. Parmak hareketleriyle mesaj yazıyor olabileceği düşünülen Erdoğan'a arkasındaki kişi yardımda bulundu. Başbakan Erdoğan'ın telefonuyla uğraşması birkaç dakika sürdü.
Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.
Etiketler: başbakan erdoğan recep tayyip erdoğan açılış Adnan Menderes İç Hatlar TerminaliBu habere yorum yapan ilk siz olun!
Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans,
en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve
öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.